Ползите от омега-3 за сърцето са известни и е установени, че омега-3 може да предпазва и от развитие на болестта на Алцхаймер.

 

Проучване на Центъра за изследване на мозъка в Барселона (BBRC), публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, е установило, че приемът на омега-3 мастни киселини от мазна риба предоставя специална защита на пациентите с по-висок риск от Алцхаймер.


 

Друго проучване, публикувано в Nutrients и ръководено от същия изследовател, Алейкс Сала-Вила, показва, че хората с по-високо ниво на омега 3 в кръвта си имат 49% по-малка вероятност да развият Алцхаймер в сравнение с тези с по-ниски нива.

 

Омега 3 и риск от Алцхаймер

Проучването на BBRC, изследователският център на фондация Pasqual Maragall, е едно от най-големите, проведени до момента за възможните ползи от омега 3 при хора, носещи генотипа с по-голям риск от развитие на Алцхаймер: APOE с два алела Ɛ4.

 

Всеки човек е носител на APOE гена и той може да възникне в резултат на комбинацията от алелите Ɛ2, Ɛ3 и Ɛ4.
 

В случай на болестта на Алцхаймер, пациентите с два алела Ɛ4 са изложени на по-висок риск от развитие на болестта.

 

Изследването заключава, че хората в тази рискова група, които консумират повече докозахексаенова киселина (DHA) - вид омега-3 мастна киселина, осигурена от мазната риба, по-добре запазват областите на мозъка, специално засегнати от Алцхаймер, и имат по-малко микрокръвоизливи.

 

Консумацията на мазна риба осигурява по-голяма устойчивост на мозъка при болестта на Алцхаймер при тези хора с по-висок генетичен риск от развитие на болестта.

 

Какви са ползите от омега 3, които си набавяме от рибата?

Омега 3 са семейство мастни киселини, които имат специфична химична структура и присъстват както в растителни, така и в животински продукти.

 

Типът омега 3 мастна киселина, анализиран в изследването, е DHA.

 

DHA се съдържа в изобилие в мозъка, започва да се натрупва от третия триместър на бременността и е ключова за когнитивната функция.

 

Доказано е, че пациентите с Алцхаймер имат ниски нива на DHA в мозъка.

 

Тялото е способно да произвежда тази мастна киселина, но не в достатъчни количества, така че е необходимо да се набавя чрез храненето.

 

Най-добрият начин за набавяне на необходимите нива на DHA е чрез консумация на мазна риба, тъй като омега 3 от зеленчуците са от различен тип.

 

Изследването включва извадка от 340 участници на възраст между 45 и 75 години, без когнитивни промени и от проучването Alfa на Центъра за изследване на мозъка Barcelonaβeta.

 

Участниците са преминали клинични, когнитивни и невроизобразителни тестове и са отговорили на въпросници относно навиците си и начина на живот.
 

Един от въпросниците специално е анализирал консумацията на 166 храни, които са позволили да се определи количествено редовният прием на DHA.

 

Анализирайки отговорите на участниците, изследователите са изследвали връзката между консумацията на DHA и когнитивното ниво, наличието на мозъчни микрокървоизливи и дебелината на кората в областите на мозъка, които атрофират при болестта на Алцхаймер, като също така са взели под внимание APOE генотипа на всеки един от тях.

 

Изследователите не са открили никаква връзка между приема на омега 3 и когнитивното ниво, но са установили, че хората, които консумират повече омега 3, са запазили по-добре тези области на мозъка, които са засегнати от Алцхаймер и са претърпели по-малко микрокръвоизливи.

 

Проучването, публикувано в Nutrients, също предполага, че по-високият прием на омега 3 може да намали риска от развитие на Алцхаймер, особено при хора с по-висок риск.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/neurologia/reducir-riesgo-alzheimer-omega_5545
https://academic.oup.com/ajcn/article/113/6/1627/6174028?login=false

https://www.mdpi.com/2072-6643/14/12/2408