Манганът е микроелемент. Тялото ни съдържа около 15 – 20 мг манган, по-голяма част от който се съдържа в костите. Той участва в метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати. А също и в процеси като глюконеозенеза (синтез на глюкоза), синтезиране на холестерол и уреа. Манганът участва също и в изграждането на протеиновата матрица, намираща се в костите, хрущялите и ставите.

 

За мангана се знае, че е част от ензима супероксиддисмутаза, който има силни антиоксидантни свойства. По този начин манганът участва в превръщане на свободните радикали в по-малко опасни за здравето продукти. Така се намалява оксидативният стрес за организма.


 

Дневни нужди от манган. Дневните изисквания за манган при здрав възрастен – между 19 и 50 години е около 2,3 мг за мъжете и 1,8 мг за жените. С оглед на това, че манганът е широко разпространен в много храни, дневните нужди се посрещат от мангана, който приемаме чрез диетата.

 

Храните, които съдържат манган са пълнозърнестите култури – пшеница, ечемик, просо, кафяв ориз. Други храни, които са източник на манган са: ананас, кедрови ядки, спанак, малини, къпини, нар, касис, соя, нахут, боб, леща.

 

Като цяло зърнените храни осигуряват приблизително 37% от нужния манган. Останалата част от мангана е от бобовите култури, напитки като чай и плодовете и зеленчуците.

 

Предозиране с манган. Превишаване на необходимите дози манган се наблюдава, ако в средата, където човек работи или живее има повишени нива на елемента, от където той може да бъде вдишан чрез прахоляка.

 

Превишаване на дневните нужди от манган може да се наблюдава и при прием на вода, богата на манган. Предозирането на манган се изразява в невромускулни смущения, причиняващи симптоми, подобни на тези при болестта на Паркинсон – мускулни спазми и тремор (треперене).

 

Дефицит на манган. Манганов дефицит е рядко срещано състояние при хората и е свързано предимно с някои хронични заболявания. Симптомите при дефицит на манган включват намалена костна плътност, забавено полово развитите, забавяне на костния растеж, нарушение в обмяната на веществата и кожни обриви.