Определете своя 10 годишен риск от възникване на сърдечносъдов инцидент, като отговорите на следните четири въпроса: 

 

  1. На колко години сте?
  2. Пушач ли сте?
  3. Какви са стойностите на кръвното Ви налягане (за теста е важна горната граница)?
  4. Какви са стойностите Ви на общия холестерол в mmol/l?
  5. Вземите под внимание и Вашия пол!


В зависимост от отговорите, които давате намерете малкото квадратче, в което попадате.


 

байер таблица1

 

Резултати: 

  • Много нисък риск ≤ 1 %

Ако попадате в тъмно зелено или зелено квадратче, вашия риск е много нисък. Поздравления!

  • Нисък риск – 2%

Ако попадате в жълто квадратче, Вие имате нисък риск да получите сърдечносъдов инцидент. Здравословната храна и физическата активност ще Ви помогнат да поддържате риска си нисък.

  • Умерен риск – 3-4%

Ако квадратче е оранжево то Вашият риск е умерен, но не подценявайте факта, че имате рискови фактори. Не се отпускайте! С времето рискът расте, затова обърнете внимание на рисковите си фактори и се опитайте да ги контролирате.

  • Висок риск – 5% - 14%

Ако квадратчето, в което попадате е светло или по-тъмно червено, Вие имате висок риск в рамките на 10 години да получите инфаркт, инсулт или друго тежко сърдечносъдово събитие. Научете повече за рисковите фактори от статията по долу. 

  • Много висок риск ≥15%

Ако Вашето квадратче е вишнево червено – вие сте с много висок риск. Това означава, че и Вашите рискови фактори са много. Запознайте се със съветите на д-р Бонева и вземете навременни мерки! Вашето здраве е във Ваши ръце!

 

 

Рисковите фактори за сърцето

Съветите на д-р Ценка Бонева, кардиолог в УМБАЛ „Александровска“

 

байер 2


Рисковите фактори се разделят на две основни групи: коригируеми и некоригируеми. В първата група са 4-те основни - артериалната хипертония, високият холестерол, тютюнопушенето и захарният диабет. Второстепенните са: стрес, наднормено тегло, заседнал начин на живот.
Към некоригируемите спадат мъжки пол, фамилна анамнеза и генетични фактори.


Артериалната хипертония е в основата на редица сърдечносъдови заболявания, като нейната  прогресия води до необратими увреждания. 1,1 милиарда възрастни имат високо артериално налягане в световен мащаб, а захарният диабет е водеща причина за сърдечносъдови усложнения. Eлиминирането на рисковия начин на живот би направило възможно предотвратяването на минимум 80% от сърдечносъдовите заболявания.
На първо място е промяната в начина на живот: здравословни хранителни навици, повишаване на  двигателната активност/спорт и спиране на тютюнопушенето са неизменна част от добрата профилактика. Едновременно с това при пациентите с висок сърдечносъдов риск е важно предотвратяване на бъдещи събития или т.нар. първична профилактика посредством медикаменти за контрол на артериалното налягане, холестерола, кръвната захар, както и приема на ниска доза аспирин 100 mg, ентеросолвентна таблетка, който допълнително намалява сърдечносъдовия риск.  Мястото на аспирина е при високо рисковите пациенти, особено на тези със захарен диабет, както и при вторичната профилактика при преживели сърденосъдов инцидент, където контролът на рисковите фактори е даже още по-важен. Данните показват, че до 3 от 4 пациенти получават нов миокарден инфаркт в рамките на 3 години след преживян такъв, затова хората трябва да се отнасят с необходимата сериозност и да спазват назначената си терапия стриктно. 


Редовният прием и правилната доза са изключително важни! Грижата за здравето е и психо-емоционален акт. Много често истинските причини, доколко хората са отговорни за себе си зависят от вътрешните им мотивация и убеденост. Много често в грижата за семейството – помагане на децата и внуци често забравяме за себе си, без да осъзнаваме, че най-голямата помощ за нашите близки е тази ние да сме здрави.


Ето и една история, разказана от първо лице: