Учените възлагаха надежди, че след създаването на специфична профилактика срещу коронавируса в лицето на ваксина в популацията ще се развие т. нар. колективен имунитет към SARS-CoV-2, намалявайки риска от инфекция дори за лица без антитела срещу вируса.


Ръководителят на научната група, отговаряща за ваксините към Оксфорд, проф. Андрю Полард, обяснява, че наричаният още стаден имунитет „не е възможен“, като се има предвид колко трансмисивен е делта вариантът на SARS-CoV-2. Други здравни експерти остават оптимисти, въпреки предизвикателствата, които поставя този бързо разпространяващ се вариант.


На база резултатите от изследване, включващо 150 000 души в Обединеното кралство, учените установиха, че вариантът Делта е напълно доминиращ и че е налице намаление ефективността на ваксините срещу COVID-19 до 49%.Именно това подтиква проф. Полард да заключи, че колективният имунитет е трудно постижима цел. Ако SARS-CoV-2 все още може да се разпространява до значителен брой напълно ваксинирани хора, тогава тези, които нямат имунен отговор към вируса, са уязвими към инфекция.


Налице е и възможността дори и ваксинирани лица все още да имат потенциал да бъдат заразени и да предават вируса на други. Въпреки това има ясни доказателства, че ваксинираните предават много по-малко вируси, отколкото неваксинираните хора.


Проф. Памела Валели, от Отдела за борба с инфекциите, имунитет и пулмология в Манчестър, обяснява, че също, както и проф. Полард вижда колективния имунитет като невъзможен.


Ключовият момент е, че ваксината не спира предаването на варианта Делта, а други варианти тепърва се очаква да мутират и да се разпространяват, компрометирайки в една или друга степен имунитета, създаден от ваксината.


Според проф. Cruickshank ефективността на ваксината е намалена в някаква степен от варианта Делта, но все още е достатъчно висока, за да осигури добро ниво на защита от симптоматично заболяване и тежко протичане, свързано с висок леталитет. Към момента броят на хоспитализираните е основно от неваксинирани лица.

 

Ефективността на ваксините при защита срещу тежък COVID-19 е една от причините проф. Cruickshank и проф. Vallely да смятат, че бустерните дози са необходими при лица, които са особено уязвими – например с едно тежко или няколко хронични заболявания.


Източници:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/has-the-delta-variant-of-sars-cov-2-made-herd-immunity-impossible#Booster-shots?
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/delta-variant.html