Когато се вдиша пушек, той преминава през трахеята и бронхите към белите дробове. Най-малките и крайни бронхи се наричат бронхиоли. Те завършват в мехурчета, наречени белодробни алвеоли. Когато пушите, с течение на времето алвиолите се увреждат – те губят своята еластичност, което затруднява белите дробове.
 
Редовното тютюнопушене за дълъг период от време може да доведе и до развитие на хронична обструктивна белодробна болест, която води до затруднено дишане. 
 
Тютюнопушенето може да засегне и сърцето. Въглеродният окис в цигарения дим се свързва с хемоглобина – вещество в червените кръвни клетки, което пренася кислорода в организма. По този начин се доставя по-малко кислород до органите и тъканите, затруднява се дишането и се напряга сърцето
 
Години редовно пушене водят още до мастни натрупвания по стените на артериите, което образува плака. Тя стеснява и запушва кръвоносните съдове. Така се повишава рискът от сърдечно заболяване, инсулт и инфаркт
NEWS_MORE_BOX
 
 
Пушачите са по-склонни да натрупват мазнини в областта на талията, което е предпоставка за развитие на диабет, високо кръвно налягане и сърдечно заболяване. 
 
Друг негативен ефект на тютюнопушенето е преждевременно остаряване на кожата, а също така то засяга и сетивата обоняние и вкус и увеличава риска от развитие на някои видове рак.