В организма има три типа кръвоносни съдове – артерии, които пренасят богатата на кислород кръв; капиляри, в които се случва обменът на богатата на кислород и хранителни вещества кръв с тази в тъканите; и вените, които затварят кръга, отнасяйки „използваната“ кръв обратно към сърцето.
 
Докато сърцето създава налягането, необходимо да изпрати кръвта през артериите, в самите вени има клапи, които помагат на кръвния поток, когато той се движи по-бавно. Ако тези клапи спрат да функционират, вените може да се препълнят с кръв. 
 
Те може да се подуят и извият, като по този начин стават видими на повърхността на кожата, особено в областта на краката и стъпалата. 
 
Това болезнено състояние, познато като „разширени вени“ е много често срещано, особено сред жените. То често е придружено с подуване на краката, сърбеж, парене, болка и появата на малки паякообразни вени.
 
Основният рисков фактор за развитието на разширени и паякообразни вени е наследствеността. Въпреки това, бременността, продължителни периоди на стоене, затлъстяване и напредване на възрастта също могат да допринесат за развитието му.