На много места ще прочете колко милиграма е дневната нужда от един или друг витамин или макро/микроелемент. Замисляли ли сте се как учените определят тези стойности?

 

Един от най-използваните методи е изследване на метаболитната диета. Целта на метаболитната диета е да определи как се променят параметрите за оценка на витамините в кръвта, урината и изпражненията.


 

При изследване на метаболитна диета, което може да продължи, седмици, дори месеци, всяка храна, която се дава на участниците се приготвя по определени правила и се претегля с точност до 0,1 г. От участниците обикновено се изисква да живеят в центъра за научни изследвания или да ходят до там за всяко хранене.

 

В зависимост от изследваният нутриент (витамин или минерал), изпитите течности, дори водата също трябва да се предоставят от изследователския център.

 

По време на проучването, теглото на всеки от участниците се следи стриктно, за да няма промяна. Ако настъпи някаква промяна в теглото се налага промяна в енергийния внос, за да се върне дадения човек към първоначалното си тегло. Физическата активност и промените в теглото са от огромно значение за определяне на точните параметри за различните нутриенти.

 

По време на цялото проучване се правят измервания на параметрите за оценка на витамините чрез изследване на кръв, урина и фекалии. Например искате да измерите дали физически активен човек и такъв, който води заседнал начин на живот имат еднакви нужди от витамин B6. По време на физически упражнения въглехидратите се използват за гориво, а протеините се използват за възстановяване и изграждане на мускулните тъкани.

 

Витамин B6 е важен за метаболизма на въглехидрати и протеини, следователно физическата активност вилияе на нуждите от витамина.

 

Така подлагайки доброволци (физически активни и такива със заседнал начин на живот) на диети с различен внос на витамина може да се определят нуждите на организма и как те се променят при промяна в начина на живот. Но за да бъдат резултатите достоверни, храните които доброволците приемат трябва да са от сигурен източник, предварително проверени.