Раковите клетки "използват" изобретателни методи, за да избягат от най-големия си враг - имунитета. Но техниката, която учените от Birgham & Women's Hospital и MIT наблюдават, е съвсем различна от приетото до този момент. За първи път тази "техника" е наблюдавана и заснета с помощта на сканиращ електронен микроскоп.

 

Ролята на Т-лимфоцита с цитотоксична функция е директното убиване на откритата от него злокачествена клетка. Друга функция е координиране на други имунни клетки, имащи отношение към осигуряване на противораковия имунитет.


 

Допълнителна информация от научното наблюдение е публикувана в Nature Nanotechnology.

 

Нанотръба, която "изсмуква" енергия от клетките

Чрез „пипало“ - представляващо изключително тънка нанотръбичка, широка между 100 и 1000 нанометра, се води до увреждане на имунните клетки.

 

Благодарение на тази структура раковата клетка влиза във физически контакт с лимфоцита и пробива мембраната му. Двете клетки се свързват. Специфична маркировка на митохондриите, които се определят като енергийните фабрики на клетките, направи възможно наблюдението на посочената техника.

 

Описаната структура позволяава на раковата клетка да "изсмуче енергия" от митохондиите на лимфоцитите.

 

Откритието е изключително важно, тъй като подобно поведение никога досега не е било наблюдавано в раковите клетки. Проектът е бил изключително сложен за изпълнение, тъй като нанотръбите са крехки и трябва да се манипулира с клетките много внимателно, за да не бъдат увредени, обяснява Хае Линг Джанг, един от учените, участвали в изследването.

 

Клетъчна комуникация чрез нанотръби

Други клетки вече са били наблюдавани да "протягат ръка" една към друга. Такъв е и случаят с невроните, които също разполагат между тях нанотръби, в които митохондриите се придвижват.

 

Това наблюдение е направено от учени от Институт Пастьор през 2019 г. Тези комуникационни мостове могат също да бъдат свързани с предаването на определени патологии, вируси, бактерии или неправилно нагънати протеини между клетките.

 

Нанотръбичките представляват потенциална терапевтична мишена за лечение на рак. В присъствието на инхибитор на нанотръби, раковите заболявания се развиват много по-бавно при лабораторни модели.

 

Тези молекули могат да се комбинират с други противоракови имунотерапевтични лекарства, за да подобрят ефективността на лечението и в крайна сметка да подобрят преживяемостта на пациентите.

 

Източници:

www.futura-sciences.com/