Д-р Алисън Ейело и екипът и от Севернокаролинския университет изследват имунния отговор при пациенти, които го получават вследствие на ваксинация и такива, които го получават вследствие на прекарана инфекция.

 

Според проучването серопозитивните – тези развили имунитет след зараза с вируса, могат да отложат втората доза на ваксинацията си. Според СЗО това би позволило ваксиниране на повече незащитени хора.


 

Ваксините и конкретно тези основаващи се на иРНК помагат на организма да изгради защита срещу специфичен белтък от повърхността на вируса – Спайк-протеин. Благодарение на него вирусът заразява клетките.

 

Резултатите показват, че предходно изкаралите вируса значително повишават имунната си защита с първата доза на ваксината, но след втората не се наблюдават значителни разлики.

 

За проучването са изследвани над 213 здравни работници от 17 февруари насам, от които поне 91% са дали поне една кръвна проба. Самото проучване започва още през 2020 г.

 

При изследваните лица се наблюдава промяната в количеството на антителата в организма.

 

През първите 12 седмици са взимани кръвни изследвания на всеки две седмици, а след това на всеки месец.

 

Учените изследват и количеството на антителата срещу специфичния белтък на вируса, в плазмата, преди и след ваксинация или с ваксината на Pfizer, или тази на Moderna.

 

От всички изследвани, в началото на проучването само 3% (5 пациента) са били „основно“ серопозитивни. Един от тях поддържал индикатори за наличие на имунитет за 6 месеца, а друг за 3. Въпреки това, при поставянето на ваксината при нито един от тях, при кръвни изследвания не е налична индикация за имунитет.

 

Други 5 изследвани развили серопозитивност по време на изследването (прекарали вируса). Около 4 от тях прекарали инфекцията симптоматично.

 

97% от изследваните в цялото проучване получили поне една доза от дадена иРНК ваксина. Екипът изследвал 6 от 10 (60%) от серопозитивните представители и 87 от 183 (48%) от серонегативните доброволци.

 

Резултатите сочат, че хора прекарали инфекцията двукратно увеличават антителата си след ваксинация с първата доза, в сравнение със серонегативните.

 

След втората ваксинация между двете групи значителна разлика не се наблюдава.

 

Предварителна версия на труда е публикувана в medRxiv.

 

Източници:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.09.21251319v2

https://www.news-medical.net/news/20210222/Seropositive-individuals-show-similar-antibody-levels-to-a-second-mRNA-vaccine-dose.aspx