Настоящият недостиг на семаглутид, важно лекарство за диабет, има необичаен произход – твърде много лица без диабет го приемат. Това лекарство за диабет притежава важен страничен ефект, който предизвиква засилен интерес, а именно – загубата на тегло. Социалните медии и популярните личности до голяма степен имат вина за предизвикания недостиг на лекарства за диабет, превръщайки страничния ефект в търговска цел.

Какви са ефектите от използването на семаглутид?

Семаглутид е одобрен за първи път от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) през 2017 г., за да помогне на пациентите с диабет тип 2 да поддържат нивата си на кръвна захар под контрол. Обаче по време на проучвания, преди одобрението на медикамента, изследователите откриват забележителна нежелана реакция – при лицата, приемали медикамента, е било наблюдавано отслабване. Например, в едно основно проучване при участниците, които получават един милиграм семаглутид на седмица, се забелязва:


  • Загуба на почти 4,5 килограма за 30 седмици;
  • Почти 5% загуба на общо телесно тегло;
  • Свиване на размера на талията с 4 сантиметра

Този страничен ефект е помогнал на пациентите с диабет тип 2, тъй като наднорменото тегло е основен рисков фактор за състоянието. Заедно с другите ползи за здравето, загубата на тегло може да понижи кръвната захар и кръвното налягане и да намали нуждата от други лекарства за диабет.

Защо страничен ефект на лекарство се превръща в търговска цел?

Нежеланата загуба на тегло обикновено се посочва като страничен ефект при изследваното лекарство. Въпреки това рекламите за семаглутид, продаван под различни търговски марки, не изброяват загубата на тегло заедно с другите възможни нежелани реакции; вместо това отслабването е представено като полза. Фрази, измислени от търговци, а не от медицински експерти, дават обещания както за оптимален контрол на кръвната захар и по-нисък сърдечносъдов риск, така и за загуба на тегло.

 

Някои компании са видели потенциала на семаглутид като лекарство за отслабване при лица без диабет. Разбира се, клиничните проучвания са потвърдили, че хората с наднормено тегло и затлъстяване, приемащи семаглутид, също са загубили значително тегло. Семаглутид е получил одобрение от FDA през 2021 г. за използване от хора със затлъстяване (ИТМ 30 или повече) или лица, които са с наднормено тегло (с ИТМ от 27 до 29,9) и имат медицински проблем, свързан с наднормено тегло, като високо кръвно налягане или висок холестерол. Като лекарство за отслабване, семаглутид е бил ребрандиран под различни търговски наименования.

 

Единствената разлика между лекарството, използвано от диабетици и това, което е използвано от пациенти със затлъстяване е, че одобрената доза семаглутид е малко по-висока в медикамента срещу затлъстяване, отколкото лекарството, използвано при диабет.

Как социалните медии провокират недостига на семаглутид за диабетици?

Скоро след одобрението на семаглутид срещу затлъстяване, знаменитости и влиятелни лица в социалните медии започват да приемат медикамента и да споделят блестящи впечатления. Нещо повече, лекарства, одобрени за специфична употреба, могат да бъдат предписвани не по предназначение за широка употреба. Така че до голяма степен засиленото разпространение на семаглутид е подхранвано от лица, които искат да отслабнат, но нямат медицинска предпоставка да приемат лекарството.

 

След като голямото търсене води до изчерпване на семаглутид, използван от пациентите със затлъстяване, мнозинство от хора, искащи просто да отслабнат, започва да изкупува семаглутид, предназначен за диабетици. Това допринася за недостига на медикамента, заплашвайки здравето на пациентите с диабет тип 2, които разчитат на лекарството.

 

Тази ситуация не би могла да се случи и без лекари, желаещи да предпишат рецепти за семаглутид, предназначен за диабетици на лица, които нямат диабет или друга здравословна причина да използват лекарството.

 

Необходимо е насърчаването на лицата, които нямат диабет, да не искат рецепта за семаглутид, въпреки че е малко вероятно такова съобщение да се появи в реклами за лекарства по медиите. Рекламите за лекарства често призовават за допитване до лекар относно въпроса дали лечението е подходящо за даден пациент. Въпреки това, отговорът за това дали би трябвало бъде приеман семаглутид е ясен – при липса на диабет, не бива да бъде искано лекарство за диабет, което да помогне за загуба на тегло.

 

Съществуват по-добри начини за получаването на помощ за постигане на здравословно тегло. Необходима е консултация със специалист за пълната гама от възможности за лечение на наднормено тегло и затлъстяване. Също така, ако теглото вече е в нормални граници, не е добра идея приемането на лекарства за отслабване за поддържане на формата.

 

За да останат жизненоважни лекарства достъпни за тези лица, които имат най-голяма нужда от тях, здравните специалисти трябва да ги предписват отговорно. Отговорното отношение от техните пациенти също би могло да помогне.

 

Референции:
1. Harvard Health Publishing. What happens when a drug goes viral?
2. Semaglutide Injection: MedlinePlus Drug Information
3. Drugs.com. Semaglutide: uses, dosage, side effects, brands