Кой вид клетки са отговорни за появата на възпаление в мастната тъкан при наднормено тегло, откриха учени от медицинския център на Югозападния Тексаски университет.

 

При прием на количество калории, по-голямо от нужното на организма, те се съхраняват в организма под формата на триглицериди в бялата мастна тъкан.


 

Когато мастните клетки се препълнят с излишна мазнина, околната тъкан се възпалява. Това възпаление е отговорно за голяма част от болестите, асоциирани с наднорменото тегло – рак, диабет, сърдечносъдови болести, инфекции и др.

 

При възпалението клетките започват да загиват и околната тъкан навлизат повече активирани имунни клетки.

 

Досега не се знаеше точният механизъм на възникване на възпалението. Учените от екипа на тексаския университет изследват клетки намиращи се в съседство с кръвоносните съдове, носещи хранителни вещества, имунни клетки и медиатори на възпалението.

 

Учените установяват, че съдовете са покрити с различен вид мастни клетки – адипозни прогениторни клетки, чиято основна роля е образуването на зрели мастни клетки.

 

Клетките прекурсори, в близост до съдовете, се различават от останалите прогениторни клетки. Те синтезират вещества, стимулиращи възпалението и биват наречени фибро-възпалителни прогениторни клетки.

 

Редица изследвания доказават, че дори един ден на високомазнинна диета, драстично увеличава синтеза и освобождаването на възпалителни медиатори от фибро-възпалителните прогениторни клетки.

 

При продължително хранене с по-мазна храна, екипът на тексаския университет установява, че количеството на клетките се увеличава значително, в сравнение с броя на останалите прогениторни клетки на мастната тъкан.

 

Според други учени е възможно тези клетки да се повлияват от вече настъпило възпаление, а да не го причиняват. За да докаже първоначалната си хипотеза, екипът блокира ключова сигнална молекула за имунната система.

 

Блокадата на молекулата Tir4 във фибро-възпалителните клетки не намалява натрупването на мазнини при продължителния им прием, но в моделите, чиито клетки не синтезират молекулата, не се наблюдава възпаление от наднорменото тегло.

 

Количеството на възпалителните молекули в мастната тъкан на наднормен организъм с липсващ Tir4 е сходно с това на организми, хранещи се с ниско мазнинна диета.

 

Екипът установява, че и увеличението на други имунни молекули подобрява състоянието на обезитетните организми.

 

С това откритие се дава идея за нов подход в намаляването на риска за хора с наднормено тегло.

 

Научният труд е публикуван в Nature Metabolism

 

Източници:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201231091048.htm

https://www.nature.com/articles/s42255-020-00301-7