От векове насам хората използват субстанции, за да променят ума и възприятията си – от кофеин, цигари и алкохол, до наркотиците. Марихуаната е сред най-често използваните стимуланти, но как влияе тя на мозъка
 
Първо трябва да разберем как функционира той. Невроните са клетките, които обработват информацията в мозъка. Освобождавайки химикали, наречени невротрансмитери,  от нервното влакно на един неврон до разклонението на друг, те променят електрическия заряд на приемащия неврон, като съответно го потискат или възбуждат. 
 
Ако е възбуден, сигналите преминават. Ефектът на тези сигнали мигновено се „композира“ в комплексна конфигурация, „обливайки“ целия мозък. Това се случва всеки път, когато дишаме, мислим или се движим
 
Какво се случва обаче в мозъка, когато пушим марихуана? За разлика от алкохола, който съдържа молекули, които по нищо не приличат на тези в организма, канабисът съдържа такива, които приличат на молекулите, които се образуват в самия мозък – канабиноиди
 
Обикновено тези канабиноиди циркулират в много по-малки количества. По-конкретно, химикалът тетрахидроканабинол (THC) прилича на естествения невротрансмитер анандамид.
 
Тези канабиноиди биват освободени от невротрансмитери, които тъкмо са „запалени“, след което невроните временно блокират. По този начин те са предпазени от свръхреакция или извънредното им доминиране. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Това позволява на мозъка да функционира по спокоен и контролируем начин. Канабиноидите прекъсват този модел в някои части на мозъка. Те отстраняват рефрактерния период на невроните, които вече са активни, водейки до „възвеличаване“ на мислите, въображението и възприятието. 
 
Канабиноидите също така влияят и на нивата на допамин и норпинефрин в мозъка, като често водят до еуфория, отпускане и цялостно „засилване“ на преживяванията. Понякога може да доведе и до чувство на безпокойство.