Когато сме неразположени, околните много лесно може да разпознаят това, дори да не проявяваме отчетливи симптоми като кашлица, хрема и др. Дори да опитваме да прикрием влошеното си здравословно състояние, истината за него ще излезе наяве, разкрита от неочакван източник – нашето лице.

 

Ново проучване разглежда показателните изменения в състоянието на лицето, провокирани от простудата и грипа, и доказва, че те почти винаги оставят следите си върху изражението ни и то издава здравословните проблеми. В хода на проучването е установено, че може успешно да се разграничат болни и здрави хора единствено чрез преглеждане на техни снимки.


 

За целта на експеримента са подбрани 30 доброволци. В първият етап на изследванеот те са инжектирани с много ниски дози болестотворни бактерии, причиняващи баналните настинки. Количеството на бактериите не е било достатъчно да провокира реална инфекция, но е отключвало активен имунен отговор. В такива моменти човек проявява познатите първи симптоми на настинка – отпадналост, леко главоболие, мускулни и ставни болки. 3 часа по-късно на всеки доброволец е направена снимка в анфас с максимално неутрално изражение.

 

При всички доброволци имунният отговор е бил достатъчен да неутрализира бактериите и само няколко часа по-късно симптоматиката напълно е изчезнала. Тогава са направени нови снимки на доброволците, отново с максимално близко до естественото им изражение.

 

Подбрани са 60 допълнителни доброволци, които които са прегледали и двете снимки на всеки от доброволците. Те са разполагали само с по 5 секунди, за да разгадаят на коя от двете снимки всеки доброволец е проявявал лека симптоматика на настинка и на коя е бил напълно здрав.

 

Установено е, че в 80% от случаите те успешно са отгатвали здравословното състояние на сниманите само по тяхното изражение.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Анализирайки допълнително снимките, учените отделят допълнително време да установят кои са най-издайническите промени в чертите на лицето, по които може да се съди, че човек е с влошено здравe. Установяват, че това най-често са обезцветените устни, по-бледото от обикновено лице, леките отоци около долните клепачи, леко провисналите горни клепачи и зачервените очи. Едновременното наличие на повече от един от тези белези е ясен сигнал за настинка, включително в начален стадий.

 

Получените резултати показват, че дори само на база на снимка може да се разпознаят разликите в здравословното състояние на човек. Още по-лесно става това при жив контакт, когато впечатленията от промени в чертите на лицето се допълват от измения в говора или цялостното държание на човека.

 

Бъдете уверени в своите способности да разпознавате въпросните промени и при съмнение, че човек от обкръжението ви проявява симптоми на настинка или грип, избягвайте близки контакти с него. Това е водещата превантивна мярка за запазване на здравето в сезона на грипа.