Артериалната хипертония засяга повече от милиард души по света.

 

Въпреки че се смята, че повече от 700 милиона души не се лекуват, много от тях приемат по две или три лекарства дневно, за да поддържат оптимални нива на кръвното налягане.


 

Лечението на високо кръвно налягане несъмнено спасява животи, но ново проучване на Университета на Вирджиния предполага, че лекарства като ACE инхибитори и други, които обикновено се предписват за контролиране на високото кръвно налягане, могат да увредят бъбреците.

 

Терапия на високото кръвно налягане

 

Броят на възрастните на възраст между 30 и 79 години с хипертония се е увеличил от 650 милиона на 1,28 милиарда през последните тридесет години в световен мащаб, според проучване на Imperial College London и Световната здравна организация (СЗО), публикувано в The Lancet.

 

Смята се, че 700 милиона души не се лекуват от това заболяване, което е първата причина за летален изход от сърдечносъдови заболявания.

 

Обичайното лечение на хипертония се състои от диуретик, който обикновено се комбинира с ACE инхибитор или ARB за блокиране на ренин-ангиотензиновата система - механизъм, с който организмът регулира кръвното налягане.

 

Ако тези две лекарства не контролират кръвното налягане, може да се добави блокер на калциевите канали - той отпуска кръвоносните съдове, като намалява калция, който навлиза в клетките.

 

Резистентната хипертония се диагностицира, когато кръвното налягане не може да бъде контролирано с тези терапевтични средства и то се повиши над 140/90 mmHg.

 

В този случай трябва да се прилагат повече лекарства като бета-блокери или алфа-блокери.

 

Какво е влиянието върху бъбреците?

 

Антихипертензивните лекарства успяват да контролират кръвното налягане, но в най-тежките случаи пациентите също често страдат от удебеляване на артериите и малките кръвоносни съдове в бъбреците, което причинява увреждане на тези органи.

 

Изследователи от Университета на Вирджиния са установили, че причината за това се крие в специализираните бъбречни клетки, които произвеждат ренин.

 

Ренинът е жизненоважен хормон, който помага на тялото да регулира кръвното налягане.

 

Ако настъпят промени в тези клетки, те в крайна сметка могат да проникнат в стените на кръвоносните съдове на бъбреците.

 

След това рениновите клетки ще предизвикат натрупването на друг тип клетки - гладкомускулни клетки, които причиняват удебеляване и втвърдяване на съдовете.

 

Резултатът е, че се нарушава кръвообращението в бъбреците.

 

Странични ефекти

 

Изследователите установяват, че дългосрочната употреба на лекарства, които инхибират ренин-ангиотензиновата система, като ACE инхибитори или ARB, имат подобен ефект.

 

Тоест, те причиняват вредни промени в рениновите клетки, което в крайна сметка може да попречи на кръвообращението в бъбреците.

 

Тези лекарства се предписват за различни състояния, не само за високо кръвно налягане.

 

Прилагат се при застойна сърдечна недостатъчност и сърдечен удар, както и за предотвратяване на усложнения от страна на сърдечносъдовата система.

 

Преди всичко е важно да открием кои молекули причиняват тези вредни промени в бъбречните клетки.

 

Веднъж идентифицирани, техният ефект може да бъде предотвратен и да се намали увреждането, докато терапията на хипертонията все пак продължава, заключават авторите на изследването.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/tomar-medicamentos-hipertension-dano-rinon_6684

https://insight.jci.org/articles/view/154337