Начинът на хранене е ключов елемент за намаляване на риска от ракови заболявания.
С няколко промени в начина на живот и постоянство можем значително да подобрим здравословното си състояние и да намалим риска от редица заболявания.
Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с повишен риск от много видове рак.
Препоръчва се да се извършва всяка седмица около 150 минути умерено интензивна физическа активност или 75 минути упражнения с по-висока интензивност.
В допълнение към повишената физическа активност, промените в диетата могат да допринесат за поддържане на оптимално телесно тегло.
Ежедневна консумация на плодове и зеленчуци, боб и бобови изделия
Препоръчва се консумацията на цели пресни плодове и зеленчуци.
Тези храни съдържат фибри и други полезни витамини и минерали.
Замразените плодове и зеленчуци също са чудесен вариант, стига да не съдържат добавени съставки.
Повече пълнозърнести храни и избягване на рафинираните продукти
Важно е да се елиминират рафинираните зърнени храни от ежедневното хранене - бял хляб, паста и бял ориз.
Вместо това се препоръчват пълнозърнест хляб, тестени изделия и зърнени храни от пълнозърнесто брашно, както и кафяв ориз.
Избягване на сладките напитки и висококалоричните храни
Диета с високо съдържание на добавена захар може да допринесе за прекомерно наддаване на тегло.
Важно е да се ограничи приема на захарни напитки - безалкохолни, спортни и плодови напитки, както и на богати на калории храни като пици, хамбургери, бисквитки, торти, сладолед, понички и други сладкиши.
Ограничаване на консумацията на алкохол
Сега има сериозни доказателства, които свързват алкохола с повишен риск от много видове рак, включително рак на устната кухина, ларинкса, хранопровода, черния дроб, гърдата, дебелото черво и ректума.
За тези, които консумират редовно алкохол, консумацията трябва да бъде ограничена до една напитка на ден за жените и две напитки на ден за мъжете.
Една напитка се определя като 12 унции бира, 5 унции вино или 1/2 унции дестилирана спиртна напитка или твърд алкохол.
Ограничаване на консумацията на червените и преработени месни продукти
Съществуват някои доказателства, които предполагат, че консумацията на червено месо може да допринесе за риска от колоректален рак.
Препоръчва се умереност в консумацията на червено месо и прием на по-малко от 12-18 унции червено месо на седмица.
Консумацията на червено месо е важно да се осъществява на по-малки порции.
Червеното месо може да бъде заместено с риба и морски дарове, домашно пилешко месо или бобови изделия.
Препоръчително е да се намали консумацията на преработените меса като бекон, кренвирши и колбаси.
Референции:
https://medicalxpress.com/news/2022-06-cancer-easy-diet.html