Кафявата мастна тъкан има функцията да произвежда топлина, когато е студено и по този начин да затопля тялото.

 

За това високо производство на енергия, кафявата мастна тъкан се нуждае от много повече митохондрии в клетките си, отколкото бялата мастна тъкан.


 

Множеството митохондрии правят кафявата мастна тъкан да изглежда кафеникава.

 

Кафявата мастна тъкан изгаря мазнините, докато бялата мастна тъкан, от друга страна, ги съхранява.

 

Това означава, че ако можем да превърнем колкото е възможно повече бяла мастна тъкан в кафява, ще бъде по-лесно да отслабнем.

 

Как да активираме кафявата мастна тъкан?

Ако кафявата мастна тъкан служи за затопляне на тялото в студено време, колкото по-студена е околната среда, толкова повече кафява мастна тъкан ще се образува.

 

В допълнение към студеното време, спортът и диетата, която осигурява правилните калории и изобилие от определени растителни вещества, като флавоноиди, могат да помогнат за увеличаване на дела на кафявата мастна тъкан.

 

Известни са над 6000 флавоноиди, които се съдържат в растителните храни.

 

Един от най-проучените е епигалокатехин галат - EGCG,  придаващ много от полезните свойства на зеления чай.

 

Други са проантоцианидините, присъстващи в лилавите растителни храни, като къпини, патладжани или червено зеле.

 

Флавоноидите включват също теафлавини и терубигини, които се намират в черния чай.

 

Какаото и ябълките, заедно с тяхната обвивка, също съдържат флавоноиди.

 

В какаото има флавоноиди, наречени катехини и епикатехини.

 

Те не само осигуряват повече кафява мастна тъкан, но и разширяват кръвоносните съдове и по този начин намаляват кръвното налягане и улесняват работата на сърцето.

 

Флавоноидите подпомагат горенето на мазнини

В проучване, публикувано в списанието Nutrients, учени са демонстрирали при лабораторни модели, че флавоноидите активират кафявата мастна тъкан и по този начин подпомагат загубата на тегло и следователно помагат за предотвратяване на много хронични заболявания.

 

Изследователите са приложили какаови флавоноиди при две групи лабораторни модели.

 

Едната група е получила единична доза флаванол, който е в състояние да увеличи притока на кръв към мускулите и да насърчи изгарянето на мазнини чрез активиране на симпатиковата нервна система.

 

Другата група е получавала флавоноиди редовно в продължение на 14 дни. В тази група са се наблюдавали няколко промени в тъканите, което е показало, че потъмняването на мастната тъкан продължава.

 

Доказано е, че колкото повече флавоноиди се консумират, толкова повече кафява мастна тъкан се образува.

 

При липса на консумация на флавоноиди, не могат да се наблюдават значителни промени в мастната тъкан.

 

Как флавоноидите активират кафявата мастна тъкан?

Флавоноидите стимулират функционалността на кафявата мастна тъкан чрез активиране на симпатиковата нервна система.

 

Симпатиковата нервна система е отговорна за всички реакции, които изразходват много енергия и са необходими, когато трябва да извършваме интензивна физическа активност.

 

Симпатиковата система увеличава, под влияние на хормоните адреналин и норепинефрин, сърдечната честота, кръвното налягане и мускулната сила.

 

Както е известно от предишни проучвания, флавоноидите могат също да подобрят глюкозния и инсулиновия толеранс. Поради това са подходящи и за профилактика на диабет.

 

Източници:

https://www.cuerpomente.com/alimentacion/flavonoides-peso_9414

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34959764/