Европейската комисия  актуализира информацията на своя уебсайт, посветена на ваксините срещу Ковид-19.

 

Подробни статии и видео материали обясняват как действат ваксините, как се разработват, разрешават и пускат на пазара.


 

На сайта са публикувани мненията на лекари, както и информация за методите за проверка на безопасността и ефикасността на вече разработените ваксини.

 

До момента Европейската комисия е сключила споразумения за 2 млрд. дози с 6 разработчици на ваксини: CureVac, Johnson & Johnson, BioNTech-Pfizer, AstraZeneca, Sanofi-GSK и Moderna.

 

Три фармацевтични компании обявиха, че ваксината им срещу Ковид-19 вече е готова: BioNTech-Pfizer, Moderna и AstraZeneca, която работи в сътрудничество с Оксфордския университет.

 

От 8 декември ваксината на BioNTech-Pfizer се прилага във Великобритания. Очаква се до края на месеца да получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата за разпространение в страните от Европейския съюз, заедно с ваксината на Moderna.

 

Как действат ваксините срещу Ковид-19?

  • Ваксини на основата на информационна РНК

 

Ваксините на BioNTech/Pfizer, Moderna и CureVac са от нов тип, защото са на основата на информационна рибонуклеинова киселина (иРНК).

 

Този тип ваксини съдържат фрагмент от генетичния код на вируса. Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеин, който е уникален за вируса, който причинява Ковид-19.

 

След това имунната система разпознава, че този вирусен протеин не би трябвало да се намира в организма и реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с Ковид-19, т. е. създават се антитела.

 

  • Протеин-базирани ваксини

Ваксината на Sanofi/GSK е от този тип. Тя съдържа фрагменти от протеин, който е уникален за вируса. Те са достатъчни, за да може имунната система да разпознае, че уникалният протеин не би трябвало да се намира в организма, след което реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с Ковид-19.

 

  • Ваксини с вирусен вектор

Такива са ваксините на AstraZeneca и Johnson & Johnson. При този вид ваксина се използва различен, безвреден вирус за предаване на „указания“ от вируса, причиняващ Ковид-19.

 

Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеина, който е уникален за Ковид-19.

 

Фармацевтичните компании все още не са публикували пълната информация за разработването и клиничните изпитания на своите ваксини, както и листовката им.

 

Следва отговор от имунната система, която разпознава чуждия протеин като заплаха и реагира чрез създаване на антитела.

 

Финансирането на споразуменията за закупуване на ваксини срещу Ковид-19 става чрез Инструмента за спешна подкрепа на ЕК, откъдето са осигурени 2,7 млрд. евро.

 

Ваксинирането ще е безплатно и доброволно и ще става след подписване на информирано съгласие.

 

Закупуването на ваксините ще се финансира от бюджета. Те ще бъдат освободени от ДДС през следващите две години, както и всички PCR тестове.

 

В България първо ще бъдат доставени 120 хиляди дози от ваксината на Pfizer, което се очаква в самото начало на следващата година.

 

Информацията на ЕК е достъпна на следните адреси:

 

Как действат ваксините?

 

Как се разработват, разрешават и пускат на пазара ваксините?

 

Ваксини срещу COVID-19: гарантиране на тяхната безопасност