Алергия е общо название за редица състояния, при които защитните сили на имунната система реагират твръде силно към определен дразнител. Този дразнител, наречен алерген, често е безвредна субстанция като растителен полен, животински косми и секрети, акари и техните отпадни продукти, различни химикали и хранителни вещества.
 
При въздушен контакт с някои от тях, вдишаният алерген обикновено е в микроскопични количества. Той навлиза в лигавицата на въздухоносните пътища, където се поема от антиген - представяща клетка, което задейства каскаден процес от активиране на имунни клетки – Т-клетки и В-клетки, водещи до отделянето на IgE антитела.
 
Имуноглобулините тип Е (IgE) имат важни функции в борбата срещу паразитни организми, инфектиращи човешкото тяло, предимно в дихателната система. При хора с алергични симптоми кръвните стойности на тези имунни белтъци често са многократно завишени. Сочат се за причинители и спомагатели за разпознаването на протеините, изграждащи полени или изпарения, съдържащи белтъци от котешка слюнка като части от вражески паразит или патоген.
 
След отделянето на IgE антитела, те се настаняват по повърхността на мастни клетки, съдържащи функционални медиатори като хистамин и простагландин – биохимичните изпълнители на командите на имунната система. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
При повторен контакт с алергена, той се свързва с IgE антителата по мастните клетки. Това води до отделянето на хистамини и простагландин в заобикалящите тъкани. Хистаминът, отделен в тъканите, достига стените на кръвоносните съдове, където се свързва със специфични рецептори и увеличава разширението и пропускливостта им. В носната кухина това резултира в запушване на носа, дразнене и сърбеж на лигавицата, обилното отделяне на назален секрет – класически признаци на алергичен ринит.
 
Антихистамините са синтетични вещества, които работят като се свързват с хистаминовите рецептори по стените на кръвоносните съдове, блокирайки за определено време свързването на хистамин с тях. Това предотвратявя повечето ефекти на хистамините и потушава голяма част от симптомите на алергии – понижено кръвно налягане, кихане, отделяне на секрет, сълзене и др.
 
За анимирано представяне на информацията, пригледайте следното видео: