Тестването на нивата на витамин D в организма може да бъде съществено важно за здравето. Дефицитът на този витамин може да доведе до проблеми с костите и да повиши риска от инфекциозни и автоимунни заболявания като множествена склероза.


Витамин D e най-добре познат като хранително вещество, което укрепва костите. Но самият начин, по който този витамин работи за укрепването на организма не е толкова познат. Витамин D, когато се усвои в организма, поема ролята на хормон, който спомага за регулирането на калция и фосфора. Тези два минерала са най-изобилните в организма, като те действат за изграждането на здрави кости и зъби (калцият присъства в някаква форма в около 99% от структурата на костите).


 Освен за здравето на костите, витамин D е полезен и за имунната система, както и за здравето на ДНК и протичането на клетъчното диференциране.Набавянето на витамин D в организма става благодарение на слънчевата светлина. Витаминът се получава, когато ултравиолетовите лъчи от слънцето попадат върху кожата, където химикал, наречен 7-dehydrocholesterol се преобразува в него. Освен слънцето витаминът може да се набави и чрез хранене, като най-богати на него са риби като съомга, херинга и риба тон, жълтъците на яйца и гъбите. Могат да се взимат и хранителни добавки, които съдържат витамина, при дефицит.


Дефицитът на витамин D може да доведе до проблеми с костите, като са възможни заболявания като рахит и остеомалация. Дефицитът на този витамин е често срещан, като някои от рисковите фактори за него са цвета на кожата, затлъстяването и най-вече липсата на слънчева светлина. Някои хронични заболявания на бъбреците или на черния дроб също могат да повлияят на усвояването на витамина във организма.


Освен храна и хранителни добавки, най-лесният начин за набавяне на витамин D eстествено е слънчевата светлина. През зимата се препоръчва прекарването на време навън през деня поне два-три часа в седмицата. Дефицитът на витамина е нещо, което може да се поправи с леки промени в начина на живот.

 

Референции:
Hypponen, E. (2023, October 2) Should I be getting my vitamin D levels checked? Retrieved 2023, October 2 from https://medicalxpress.com/news/2023-10-vitamin-d.html