Статистическите данни за разпространението на диабета през полседните десетилетия показват, че броят на засегнатите е нараснал неколкократно, а тенденцията се запазва. Допълнително притеснение носят и данните за броя на хората, диагностицирани с предиабет. Това е състоянието, което непосредствено предхожда развитието на същински диабет.  При предиабет се установява хронично повишена кръвна захар, но не толкова висока, че да се говори за диабет.

 

Само в САЩ хората с предиабет са около 80 милиона.


 

За разлика от същинския диабет, проблемите с кръвната захар при предиабет може да овладеят трайно и без усложнения. Т.е. предиабетът може да се лекува успешно преди да е прогресирал до същински диабет. Диабетът не е неизбежен, стига да се въведат някои позитивни промени в начина на живот, обхващащи различни аспекти – хранене, физическа активност, борба със стреса и др.

 

Обръщане към специалист
Основна задача на всеки диагностициран с предиабет е да потърси съвет от лекар, запознат с конкретните особености на състоянието му. Това ще помогне за назначаване на лечебна схема с прием на медикаменти или природни продукти, които трайно да нормализират нивата на кръвната захар.

 

Промяна в храненето
Нерационалното хранене е най-честата причина за поява на предиабет. Съответно позитивната промяна в хранителния режим е способ за нормализиране на състоянието. Важно е да се отбележи, че промяната в храненето трябва да бъде трайна. Рядко се налага стриктна диета, в повечето случаи са достатъчни леките корекции.

 

Фокус върху физическата активност
Това невинаги означава възприемане на фитнес режим и силови тренировки. При предиабет са достатъчни и по-леки физически натоварвания, които обаче да бъдат редовни и достатъчно интензивни. Повече движение и разходки е добро начало, а бързото адаптиране на организма към тази промяна ще позволи и постепенно повишаване на натоварването.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Основните рискови фактори, повишаващи вероятността от прогресиране на предиабета до същински диабет, са наследствената предразположеност, възрастта, залежаването и най-вече – затлъстяването. Придържането на хората с предиабет към посочените препоръки може значително да редуцира риска от прогресиране на състоянието им и поява на усложнения от високата кръвна захар. По данни на Американския център за контрол и превенция на заболяванията посочените дейности може да намалят риска от прогресия на предиабета до същински диабет с над 60%.

 

Моментните промени в начина на живот при хората с предиабет може да имат огромно значение за доброто им здраве в дългосрочен аспект.

 

Важно е да се отбележи, че предиабетът рядко дава разпознаваеми симптоми и може да остане надиагностициран. Затова за хората от рисковите групи се препоръчва периодично изследване на кръвна захар за навременно откриване на отклонения от нормата. Колкото по-рано се установят те, толкова връщането им към нормалните стойности ще бъде по-лесно.