Лятото дори и при ковид ни изкушава да бъдем сред природата. Сега можем да си позволим поне това удоволствие и излезем от бетона, с който сме заобиколени в повечето случаи. Точно откъснатостта сред природата обаче може да ни сблъска с обичайните проблеми за сезона, сред които са летните инфекции и хранителните отравяния.


Голяма част от разболяванията през лятото се дължат на консумация на храни, замърсени със салмонела. Това включва консумация на сурови продукти, яйца, месо, риба, мляко.


При инфекция със салмонела се изпитват спазми в стомаха, налична е диария и треска. Симптомите обикновено се развиват 12 до 72 часа от консумацията на заразената храна и оплакванията продължават до седем дни.В повечето случаи не се налага специално лечение, но задължтелно трябва да се осигури почивка на тялото и висока консумация на течности, за да се изхвърлят токсините от организма и не възникне тежка дехидратация заради диарията и повръщането. Възможно е да се появи главоболие и да се изпитва слабост.


От последицине на дехидратация са най-уязвими малките деца, хората в напреднала възраст и тези с по-слаба имунна система, ето защо при тях консултацията с лекар в случай на салмонелоза е необходима. Признаци на дехидратиране на организма са сухата кожа и лигавици, вялост, понижаване на кръвното налягане, учестен пулс.


Когато се усеща силна слабост, обезводняване, невъзможност за контрол на позивите и приема на течностите трябва да се потърси лекарска помощ и се предприеме, ако е необходимо по-сериозно назначено от него лечение.


За да се предотврати рискът от салмонелоза, трябва да сме наясно основно с три-четири правила: винаги трябва да докосваме храната си с добре измити ръце – при преготвянето ѝ, прибирането, подреждането и консумирането ѝ. Готовите за консумация хранителните продукти трябва да се съхраняват и транспортират в добре поддържани, хигиенизирани и подходящи температурни условия. Месото, яйцата и рибата следва да са преминали през качествена термична обработка, а плодовете и зеленчуците да са добре измити с чиста вода. Салмонелите могат да се пренесат чрез недобре поддържани съдове и прибори.

Мястото, което обитава салмонелата, са червата. Тя може да се разпространи от животните, селскостопански и домашни любимци, или хора.

Храната трябва да се пази и от мухи. Водоемите и общите басейни също могат да бъдат източник на заразяване.


Съществуват над 1000 вида салмонели. Коварството им е, че отделят ендотоксин, който уврежда вътрешните органи и нервна система или ентеротоксин, който причинява стомашно разстройство.


Салмонелите обичат продуктите, чиято температура е между 10 и 40 оС. По данни на РЗИ могат да преживеят над три месеца във вода и над една година в месните продукти. Ето затова е препоръчително да се предпочитат животински продукти, преминали през необходимия ветеринарен контрол.