Мерките срещу разпространението на коронавирусната инфекция продължават. Застояването обаче има и неприятен страничен ефект да отслабва имунната ни система, от което се чувстваме беззащитни към предизвикателствата на неочакваната пандемия. Ясно е, че когато организмът отслабне той става по-податлив на заболяване, то може да продължи по-дълго и тежко и възстановяването се случва по-бавно. 

 

Имунитетът се мини по ред фактори и причини


Човек се ражда с вроден имунитет, който е генетично определен. Той е неспецифичен и се отнася по еднакъв начин към всички болестотворни микроорганизми. Отговорът му е свързан с възпаления и повишена температура.


От момента на раждането започва да се формира и придобитата имунна система. Тя се „учи“ и развива с всеки срещнат патоген и при всеки следващ сблъсък с него се справя все по-добре. Специфичният имунитет съзрява около пубертета, но продължава да се обогатява.


Проблемът е, че колкото по-често боледува организма, имунната му система не толкова се усъвършенства, колкото отслабва и става уязвима. Това се случва и под натиска на хроничен физически и психически стрес, преумора, недоспиване, непълноценно хранене, злоупотреба с алкохол, тютюнопушене и упойващи вещества, медикаменти.


Удар върху имунитета нанасят хроничните болести. Той се изтощава както под влиянието на нарасналия оксидативен стрес поради нездравословен живот и замърсена външна среда, така и с напредването на възрастта. Последиците са: 

  • Чести инфекции, включително животозастрашаващи;
  • Ускорено стареене;
  • Невродегенеративни заболявания (Алцхаймер, Паркинсон);
  • Хронично-дегенеративни и т. н.

 

Подкрепа за имунитета на основата на ферментирала папая

Имунната система изпълнява своите защитни функции, когато е в баланс. Ако е слаба – организмът често боледува и бързо се състарява. Ако е твърде силна – обръща се срещу собствените си тъкани и системи и се проявяват автоимунните заболявания. Затова всеки опит за укрепването ѝ трябва да е много премерен.

 

От около три десетилетия в Япония като имуномодулатор се използва папая (Carica Papaya), която е преминала през десетмесечен ферментационен процес. Протичащата при високотехнологични условия продължителна биоферментация превръща изключителния плод в нов продукт с впечатляващи имуномодулиращи и антиоксидантни свойства. 


Производители успяват да получат натурална хранителна добавка, която се състои от 100% ферментирала папая без синтетични добавки.


Свойствата ѝ допринасят за неутрализиране на лавинообразното нарастване на свободните радикали и намаляване на разрушителния оксидативен стрес, което забавя стареенето и мутирането на клетките. В същото време добавката оптимизира имунитета и вътрешните защитни сили и модулира имунния отговор на организма. Така с приема ѝ се подобрява общото здраве, което се отразява благоприятно и в психо-емоционален план.