Сенна хрема, алергичен ринит или полиноза („полен“ – тичинковия прашец на цветя и треви), е името на алергична реакция на организма и най-вече на горните дихателни пътища към полени.

 

Експертите прогнозират, че тази година може да се видят особено високи нива на полен поради неотдавнашните валежи, последвани от топлото време.


 

Какво може да се направи, за да се намалят симптомите на сенна хрема?

 

Няма как да не ги разпознаете - сърбящите, воднисти очи, кихане, хрема, които не изчезват като при нормална настинка, симптомите често са съчетани и с главоболие и умора.

 

Освен посещението при личния лекар за съвет относно най-доброто лечение, свързано с лекарства, капки или спрейове, ето някои други съвети, които да опитате:

 

 • Гледайте си часовника

 

В някои часове от деня полените са разпространени във въздуха в по-голяма концентрация – ранната сутрин, както и по-късният следобед до късна вечер, е времето, в което е хубаво да се избегне излизането.

 

Ако е горещо до много късно през деня, тогава рискът от снижаване на високите нива на цветен прашец може да продължи цяла нощ.

 

 • Отмийте го от тялото си

Поленът се състои от фини, микроскопични зрънца, изхвърляни във въздуха от трева, растения и дървета. Те се носят по вятъра, лесно се вдишват от хора и домашни любимци и се прикрепят към всичко.

 

Така че е добра идея да измиете всичко, след като се приберете у дома, ако сте били навън: изкъпете тялото, измийте косата си и непремнно сменете дрехите си.

 

По същата причина трябва да избягвате сушенето на пране на открито, когато нивата на полен са високи.

 

 • Кога е сезонът на полена? 
  • Дървесен цветен прашец - края на март до средата на май.
  • Тревен прашец - средата на май до юли.
  • Плевелен прашец - края на юни до септември

 

Не допускайте прашеца вкъщи

 

Нямате извинение да отлагате домакинската работа, ако страдате от такъв вид алергии. Периодичното почистване на къщата и забърсването на мебелите с влажна кърпа помага за предотвратяването натрупването на прашец и дразненето на очите и носа.

 

Дръжте прозорците възможно най-дълго затворени, когато се налага.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Следете прогнозата за времето

 

Повечето хора със сенна хрема са алергични към тревния прашец, но има около 30 различни типа полен, които могат да причинят проблеми през цялата година.

 

Когато е топло, влажно и ветровито, броят на полена е по-висок. Валежите понижават концентрацията на прашец във въздуха, особено ако сутринта вали много.

 

Количеството дневна светлина също играе роля - растенията и дърветата ще произвеждат по-малко прашец, когато е облачно.

 

 

Какво да избягвате?

 • Не дръжте свежи цветя в къщата;
 • Не пушете;
 • Не ходете по тревата;
 • Избягвайте алкохола - бирата, виното и спиртните напитки съдържат хистамин, химичното вещество, което предизвиква алергични симптоми в тялото;
 • Домашните любимци могат да носят цветен прашец, затова не ги насърчавайте да дойдат на закрито (освен ако те не ви принадлежат).