Хранителните добавки се категоризират като храни, а не като лекарства. Това ще рече, че контролът при хранителните добавки е много по-малък отколкото този при лекарствата. Много обсъждания се правят от регулаторните агенции относно контрола на качеството на добавките, но до момента няма ясни резултати.

 

Като потребител трябва да сте наясно с някои факти:


  • Хранителните добавки не изискват одобрение от FDA или EMA (европейската лекарствена агенция), за да бъдат пуснати на пазара.
  • Единствено фирмата производител е отговорна за качеството и безопасността на добавките. Регулаторните агенции не правят никакви тестове на тези продукти преди те да бъдат пуснати на пазара.
  • Производителите на хранителни добавки не са задължени да предоставят на регулаторните органи доказателства за качество и безопасност.

В момента пазарът на хранителните добавки не е контролиран. Никой не може да гарантира съдържанието, ефективността и качеството на продукт, регистриран като хранителна добавка. Няма и правила, по които се определят дозите на различните компоненти в тях. По тази причина можете да видите съвсем различни дозировка на един и същи витамин при различните производители. 

 

Веднъж пусната на пазара, хранителната добавка се обявява за безопасна, без да е преминала никакви тестове.

 

Как бихме могли да се предпазим от опасни хранителни добавки? За щастие, по-голяма част от добавките на пазара в Европа и САЩ са безопасни. Но има и такива, за които не може да се твърди същото.

 

Но как да изберем безопасната хранителна добавка? Експертите съветват:

  • Следете за символи, които удостоверяват FDA, EMA, USP (US pharmacopoea). Тези символи гарантират, че производството но добавките следва установените правила и гарантира тяхната чистота, липса на кръстосано замърсяване, опаковане и т.н.
  • Преди да купите хранителна добавка се посъветвайте с фармацевт. Нека той Ви препоръча сигурен бранд, дори и да не е сертифициран, но е на пазара от дълги години и продуктите му са безопасни.
  • Не вярвайте на опаковката. Думата "натурален" невинаги означава безопасен.
  • Избягвайте да купувате хранителни добавки от интернет, там контролът е още по-малък и вероятността да попаднете на опасен продукт е значителна.
  • Не се колебайте да се свържете с производителя и да поискате допълнителна информация относно производството на добавките им.