Хората, които имат високи нива на кафява мазнина, са с понижен риск от затлъстяване и диабет, открива ново проучване. 
 
За разлика от бялата мазнина, която понижава чувствителността към инсулин, изследователите установяват, че кафявата всъщност може да бъде от ползва при този показател, а също така и по отношение на контрола на кръвната захар и метаболизма. 
 
Според  данни от Националния здравен институт в САЩ предишни проучвания предполагат, че кафявата мазнина играе важна роля в регулирането на телесната температура.
 
За целта на новото проучване изследователите сравняват изразходваната енергия в състояние на покой, употребата на кръвна захар от страна на организма и инсулиновата чувствителност сред група здрави мъже със сравнително еднакви характеристики, при някои от които се наблюдават високи, а при други ниски нива на кафява мазнина
 
Участниците са изложени както на нормални, така и на по-студени температури за период от 5 до 8 часа. През това време експертите анализират кръвни проби и такива от дъха им, за да наблюдават промените в техните хормони, кръвна захар и нивата на инсулина. Учените проследяват още цялостното потребление на кислород и произвеждането на въглероден диоксид. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Взети са също така и проби от бяла и кафява мастна тъкан. Експертите ги изследват за различия в клетъчното произвеждане на енергия и генната експресия. Установява се, че при излагане на по-ниска температура кафявата мазнина може да повиши изразходването на енергия и да изгори калории
 
Данните от проучването са публикувано в сп. Diabetes.