Ново проучване, направено от португалски учени, показва, че консумацията на кафе може на намали риска от развитие на паркинсонова болест. Според резултатите от изследването, публикувано в специализираното издание "Journal of Alzheimer’s Disease", пиенето по две-три чаши от кофеиновата напитка понижава риска от развиването на Паркинсон с една четвърт. 

 

Специалистите припомнят, че болестта на Паркинсон е едно от най-честите невродегенеративни заболявания. Това е бавно прогресиращо заболяване, което се характеризира с наличие на тремор при покой, забавеност на волевите движения (брадикинезия) и повишен мускулен тонус (ригидност).

 

Обхваща около 80% от случаите с паркинсонов синдром, като средната възраст при която се появяват първите оплаквания е около 55 години и за двата пола. Приема се, че болестността от Паркинсонова болест е приблизително 160/100 000, а заболяемостта - 20/100 000 годишно.

 


Въпреки многобройните научни изследвания, все още не са изяснени причините за възникване на заболяването, и не е открито лечение. Понастоящем се приема, че Паркинсоновата болест е резултат от дегенерация на субстанция нигра.

 

Проучването, проведено от португалските учени от университета в Порто, обхванало 26 предишни изследвания за етиологията на заболяването и възможностите за лечението му.

 

Анализът на данните показал, че редовно консумиращите кафе намаляват опасността от развитие на Паркинсон с 25%, като при жените риска намалява само с 14%.

 

Била установена и пряка връзка между количеството изпито кафе и предпазния ефект от него. Понижаването на опасността с една четвърт се наблюдава при хората, които пият по две-три чаши на ден.