Американски хирурзи постигнаха изключителен пробив в областта на трансплантационната хирургия - извършиха първата по рода си трансплантация на скалп

 
На 22 май 15-часовата операция се извършва от лекарите от Онкологичния център МД „Андерсън“ и Методистката болница в Хюстън. 
 
Пациентът е 55-годишният Джеймс Бойсен от Остин, щата Тексас, който се занимава с разработване на софтуери. Мъжът е имал много голяма рана в областта на главата, вследствие на лечение на рак. Трансплантираният скалп е на разстояние около 2,5 см над ушите на Бойсен. 
 
Д-р Майкъл Клебък, водещ хирург, извършил операцията, я определя като „много комплексна микросъдова процедура“. Той допълва, че, освен самата кост, са трансплантирани тъканите и кръвоносните съдове
 
По думите на Клебък Бойсен демонстрира усещания още в ранния етап на възстановяване, което било доста необичайно. Другото интересно по отношение на операцията е, че върху трансплантираната област може да се види как избиват капки пот. Не е известно за извършването на подобна тройна трансплантация до момента, допълва Клебък. 
 
Д-р Джеси Селбър, който е пластично-възстановителен хирург и съръководител на екипа, пояснява, че пациентът е страдал от редица ракови заболявания по скалпа и черепа, които са лекувани с операции и лъчетерапия. Те оставят огромна рана, която стига чак до мозъка
NEWS_MORE_BOX
 
Бойсен има и друга трансплантация на бъбрек-панкреас, извършена през 1992 г., която е част от лечение на диабет, от който мъжът страда още от петгодишна възраст. Трансплантацията налага прием на медикаменти, за да се предотврати отхвърлянето на органите. 
 
Имунопотискащите лекарства повишават риска от рак и Бойсен развива рядкото онкологично заболяване лейомиосаркома. Радиационната терапия разрушава част от скалпа му, а имунопотискащите медикаменти пречат на организма да възстанови уврежданията – идеални условия, които да предотвратят излекуването на раната. 
 
Самият Бойсен споделя, че се чувства много добре след операцията, пише още Hindustan Times.