В Испания е извършена първата трансплантация на два крака на пациент, съобщава El Mundo. Сложната операция протича повече от 10 часа в болница Ла Фе във Валенсия.


Шеф на операционния екип е известният испански трасплантолог д-р Педро Кавадас, същият лекар под чието ръководство се извършва трасплантацията на лице, включително долна челюст и език през 2009 г. и първата трансплантация на ръце в Испания през 2006 г.


Подготовката за осъществяването на сложната хирургична интервенция отнема 6-7 месеца. Разрешение за провеждането на операцията от Световната организация по трансплантология екипът има от края на 2010 г.


Екипът не среща технически ограничения за извършването на операцията. Това, което забавя осъществяваното й, е преценката за целесъобразността й. На този етап се смята, че много по-лесно и безопасно е да се използват протези.


Ключов момент се оказва случаят на пациент, който губи краката си над коляното и чиято травма не позволява прилагане на протези. Трансплантацията на долни крайници от донор се оказва единственият възможен вариант, за да се върне мобилността на пострадалия. Според д-р Кавадас мъжът ще може да използва новите си крака на 60% ефективност от своите.


Въпреки че трансплантацията протича без усложнения, д-р Кавадас се въздържа от оценка. Според него е рано да се коментира успеха на интервенцията, тъй като все още не е ясно дали няма да се стигне до отхвърляне на присадените крайници. Предстои сложен процес на възстановяване нерви, връзки, мускули и кожа.


Предстои и дълъг процес на рехабилитация, който ще бъде много по-продължителен и тежък в сравнение с трансплантацията на ръце. Той ще отнеме месеци, по преценка на Кавадас. Вероятно дълго време ще се наложи пациентът да използва патерици или други помощни средства, тъй като ще среща затруднения да ходи. Допълнително трябва да се работи върху опорната функция на краката.

 

 


По мнението на други експерти ще минат поне 1-2 години преди мъжът да може да проходи отново.