От началото на пандемията често се споменава за витамин Д. Публикуваха се съобщения, че при пациенти с коронавирусна инфекция се засича дефицит на витамин Д. Той бе препоръчван неведнъж като добавка, която може да се отрази благоприятно на здравето.


От National Institutes of Health на САЩ се предоставя солидна безвъзмездна финансова помощ в подкрепа изследване на изтъкнат учен от Щатския университет на Пенсилвания, за да се установи дали добавките с витамин Д могат да помогнат на хората в справянето със симптомите, причинени от коронавирусната инфекцията.


Маргарита Канторна, професор по молекулярна имунология и хранене от Колежа по селскостопански науки, изучава как витамин Д регулира имунната система в стомашно-чревния тракт. Към екипа ѝ се присъединяват двама ключови сътрудници, вирусологът Трой Сътън, асистент по ветеринарни и биомадециниски науки и доц. Гириш Кириманжисвара, чиито научни постижения са фокусирани върху имунологията и инфекциозните заболявания.„При пациентите с остри респираторни инфекции се установява дефицит на витамин Д, а добавките с витамин Д се препоръчват като полезни във високи дози за предотвратяване на сезонния грип. Междувременно появата на SARS-CoV-2 повиши интереса към потенциала на витамина във високи дози за предотвратяване и лечение на тежкото протичане на Ковид-19", споделя проф. Канторна за сайта на университета.


При изследователската работа на екипа ѝ се намира, че витамин Д играе важна роля за поддържане здравето на стомашно-чревния тракт. По-високите му нива намаляват податливостта към възпалителни заболявания на червата и болест на Крон, както и към чревни и белодробни инфекции при хора и животни. Приемът на високи дози на витамин Д обаче може да навреди, смятат учените.


Според проф. Канторна локалното и системното възпаление, причинено от SARS-CoV-2, все още не се разбира, а контролирането му може да подобри резултатите от лечението на пациентите с Ковид-19.


Въпреки че при остри респираторни заболявания се регистрират ниски нива на витамин Д при пациенти, при изследванията не се потвържава причинно-следствена връзка, поясява тя. По думите ѝ науката все още не е наясно с механизмите, залегнали в ефекта на витамин Д в белия дроб или как той регулира имунитета при вирусна инфекция. Липсата на тези познания възпрепятстват включването на витамин Д в препоръките за лечение и профилактика на респираторните заболявания. 


Сега екипът на проф. Канторна ще има възможност да тества дали и как интервенциите с витамин Д повлияват репликацията на коронавируса, регулирането на стомашно-чревния и белодробния имунитет. 


От Пенсилванския университет се надяват на открития, които да допринесат за разработването на отговорни насоки за това дали високите количества на витамин Д са безопасни и ефективни за облекчаване на ковид.

 

Източник: 

https://news.psu.edu/story/640011/2020/11/23/research/penn-state-researcher-explore-how-vitamin-d-affects-covid-19