Учените са намерили нов начин да се преодолее една от най-големите пречки за използване на вирусите за терапевтични гени. 
 
Учени от Института за изследвания на национално равнище са намерили начин да се преодолее една от най-големите пречки за използване на вируси за внасяне в организма на терапевтични гени, тоест как да се възпрепятства имунната система да неутрализира вируса, преди той да е доставил генетичния си набор. 
 
Генната терапия е сред най-обещаващите възможности за лечение на такива генетични заболявания като мускулна дистрофия, вродена слепота и хемофилия. Учените изследват генната терапия като лек за някои видове рак, невродегенеративни заболявания, вирусни инфекции и други придобити заболявания. За да получат терапевтичен ген в клетките, учените използват вируси, които доставят своя генетичен материал в клетките, като част от обичайния им процес на репликация
 
Отново и отново, тези усилия са били осуетени от самата имунна система на организма, която уврежда всеки вирусен вектор. Така терапевтичните гени не могат да бъдат доставени до болните клетки и заболяването бушува с пълна сила.
 
Екип, ръководен от Луис Родино-Клапак, PhD, и Джери Мендел, MD, главни изследователи в Центъра за генна терапия на Nationwide, показват за първи път, че с помощта на процес, наречен плазмафереза, точно преди доставяне на вируса за генна терапия, той бива защитен достатъчно дълго време, за да влезе в клетката и да достави своя генетичен материал.
 
В проучване на генна терапия, предназначено за лечение на мускулна дистрофия тип Дюшен (МДД), д-р Родино-Клапак използва плазмафереза в голям животински модел, а след това инжектира вирус, носещ ген микро-дистрофин. Когато се изследва нивото на генната експресия на микро-дистрофин при животните, се установява, че има 500 процента увеличение на генната експресия в животни, при които е приложена плазмафереза
 
Д-р Мендел счита, че точно сега, генната терапия изглежда работи най-добре при пациенти, които нямат антитела за вируса. Именно този вирус се използва за доставка на необходимия ген. Това е точно този ген, който е с терапевтична, лечебна цел за организма, страдащ от дадено заболяване. От друга страна обаче, това ограничава броя на пациентите, които могат да се възползват от генната терапия. Така е, защото при много малко пациенти липсват антитела срещу вируса.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Използването на метода плазмафереза увеличава многократно потенциала на генната терапия, тъй като се елиминира пречката, наречена имунна реакция на организма.
 
Тъй като генната терапия става все по-широко разпространена, може да се наложи, пациентите да получават повече от един курс на лечение. 
 
Основният проблем е, че когато се приберат у дома след първото лечение, тялото им развива антитела срещу вируса, използван за доставяне на терапевтичния ген. Използването на плазмаферезата при пациент, който преди това е получавал генна терапия, може да му даде възможност да бъде лекуван отново.