Ваксина, която може да помогне на пристрастените да се отърват от зависимостта от кокаина, изобретиха учени. Екип от САЩ произведе траен анти-кокаинов имунитет. Ваксината комбинира част от обикновен грипен вирус и частици, които имитират кокаин.

Досега експертите прилагат ваксината единствено при лабораторни мишки и резултатите показват, че те са предпазени от ефекта на кокаина. Изследователите вярват, че имунизацията ще бъде успешна и при хората.

Свободните антитела се свързват с молекулите на кокаина, преди наркотикът да достигне до мозъка и предотвратява всяка хиперактивност, предизвикана от него. Разработваната ваксина ще бъде първата, която няма да изисква многократни и скъпи вливания.

Ръководителят на изследването, Д-р Роналд Кристал, от медицинския колеж на Уейл Корнел, казва, че до момента няма одобрена ваксина срещу наркотична зависимост.

Иновативното на това възможно лечение е, че химикалът, който е много близък до структурата на кокаина, се „закача“ върху компонентите на аденовирус – вирус, причиняващ болести на горните дихателни пътища. По този начин имунната система на човека се подготвя за вируса, но също така се научава да „вижда“ кокаина като нарушител.

Когато структурата на новия „нарушител“ се разпознае, естественият имунитет реагира и при приема на наркотика бързо се произвеждат антитела, при което молекулите на кокаина биват погълнати от тях. По този начин се предотвратява достигането на наркотика до мозъка.

Учените вярват, че ако ваксината има същия ефект и върху хората, тя би функционирала най-добре при тези, които са вече пристрастени и се опитват да се откажат от наркотика.