Дефицитът на витамин D повишава риска от развитието на шизофрения, констатираха изследователи от Университета по медицински науки на Исфахам в Иран. Досега дефицитът на слънчевия витамин се свързваше с бързото костно остаряване, хронична болка при мъжете и лошо настроение.


Реалната причина за възникването на шизофрения все още не е известна, макар че се предполагат някои като дисбаланс на химичните процеси в мозъка, генетични и фактори на околната среда.


Витамин D е мастноразтворим витамин, който основно получаваме от синтеза на кожата при излагането й на слънчевите лъчи. През последните десетилетия обаче данните за влиянието на този витамин върху здравето зачестиха. С променените навици в стила на живот на последните поколения учените уловиха негативните за организма при неговия дефицит, породен от липсата на движение на открито.Според иранския научен екип рисковете от развитие на менталното заболяване расте 2,16 пъти при дефицита му. Това означава, че някои хора в по-северните ширини е много по-вероятно да имат халюцинации, да изпадат в самозаблуда, имат дисфункционални мисли и резки движения на тялото, като при възбудено състояние.


Изследователите са анализирали данните от 19 проучвания, включващи 2804 душ, при които се намира връзка между дефицита на витамина и емоционалното и психично състояние, включително и шизофрения. Мета-анализът включва кръвни изследвания на витамин D.


При него те установяват, че хората с шизофрения са с най-ниски нива на витамина в кръвта – с 5,91 единици по-ниски от това на останалите. Около 65% от хората с шизофрения страдат от дефицит на витамин D.


Според ръководителя на изследването д-р Ахмад Есмаилзадех дефицитът на витаминът е свързан с развитието на много съвременни заболявания като диабет, рак, сърдечносъдови и депресия.


Засега според него не може да се твърди, че дефицитът на витамина води до развитието на шизофрения, а че само има връзка между двете. Възможно е и шизофренията да е причина за ниското ниво на витамина в кръвта, не изключва той.


Само че неотдавна и друго изследване посочи подобна посока на тълкуване – заключенията бяха, че дефицит на витамин D през първата година от живота е рисков фактор за отключването на шизофрения по-късно в живота.


На следващ етап екипът на д-р Есмаилзадех ще проучи ефекта на витамин D, приеман под формата на хранителна добавка при пациенти с шизофрения или връзката между пренаталния и неонаталния дефицит на витамина като рисков фактор за изява на болестта по-късно през живота.


При съвсем скорошно изследване се откри и връзка между генетичната предразположеност към шизофрения и повишена употреба на канабис.


Изследването на иранския екип е публикувано в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).