Натрупването на прекомерни количества желязо в клетките на ретината може да доведе до развитие на макулна дегенерация, се посочва в данните на ново проучване.
 
Експертите от Колежа по медицина в Обединеното кралство, чието дело е проучването, обясняват, че клетките в организма се нуждаят от желязо за нормалния метаболизъм
 
Когато организмът е „претоварен“ с желязо, това може да окаже разрушителен ефект върху клетките и тъканите, което да допринесе за развитието на различни състояния, сред които и макулна дегенерация
 
Брадли Гелфант от Медицинския колеж във Великобритания, който е и автор на проучването, пояснява, че причината за увреждането не е напълно ясна. Експертите установяват, че натрупаното желязо унищожава клетките на ретината като активира възпалителни процеси. 
 
Прекомерните количества на елемента най-често се свързват със заболявания като таласемия и хемохроматоза.
 
Други заболявания, включително макулна дегенерация, болест на Паркинсон и Алцхаймер също се свързват с излишък на желязо. Разликата при тях е, че то е локално, а не в целия организъм – натрупванията са измерени в определени области. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Новите открития могат да подобрят лечението на макулна дегенерация като се обърне внимание на нивата на желязо в клетките на ретината и фокусът се насочи към редуциране нивата на елемента в тази област. 
 
Данните от проучването са поместени на страниците на сп. Cell Reports
 
Макулната дегенерация е заболяване, което включва различни болести на очите. Най-често то се проявява с нарушение в централното зрение, а периферното отава запазено.