Всеизвестно е, че в тялото ни синтезира витамин D под влияние на слънчевата енергия. Но също така се знае, че това количество невинаги е достатъчно и за това много хора прибягват до прием на витамина под формата на хранителна добавка.

 

Неправилният прием на витамина съвсем не е безопасен и може да доведе до сериозни последици. Високите нива на витамин D в тялото могат да причинят хиперкалциемия (повишени нива на калций в кръвта). Това състояние протича с умора, липса на апетит, диария, обърканост, повръщане, повишено отделяне на урина и силна жажда. Хиперкалциемията е причина за възникване на калциеви образувания в меките тъкани като бъбреци, черен дроб и сърце. Токсичните нива на витамин D водят до повишаване на костната загуба, тъй като калцият се извлича от костната тъкан и се изхвърля чрез бъбреците.


 

Какво се случва при недостиг на витамин D? На първо място липсата на адекватни нива от витамина се свързва с намалена костна плътност. При ниски нива на витамин D тялото ни успява да усвоява едва 10 – 15% от приетия чрез диетата калций. Дефицит на витамина се наблюдава при хора, които имат заболявания на червата. Наблюдава се понижена малабсорбция на мазнини и от там на мастноразтворими витамини, какъвто е витамин D.

 

Недостигът на витамин D в ранна детска възраст води до заболяването рахит. То води до неадекватна минерализация или деминерализация на скелета. При рахит се наблюдават деформации на скелета.

 

За ограничаване на това заболяване, в САЩ се произвеждат млека и млечни продукти, обогатени с витамин D. И все пак при деца с чревни заболявания, такива, които не консумират мляко или не се излагат на достатъчно слънчева светлина, рискът си остава.

 

Дефицитът на витамин D при възрастни причинява заболяването остеомалация. При това състояние костите стават слаби и податливи на малформации и счупвания. Остеопорозата може също да бъде в резултат на дефицит на витамина. В последните години се наблюдава тенденция на дефицит на витамин D в развитите страни, където хората прекарват по-голяма част от деня в затворени помещения.