Бионичен панкреас, който чувствително подобрява състоянието на хора с диабет, разработват специалисти от Щатите. Изобретението позволява на пациентите много по-лесно да проследяват болестта си, като ежедневно отчита нивата на кръвна захар.

 

Уникалното за портативното устройство е, че то автоматично дава инсулин или медикамент за покачване на захарта в зависимост от необходимостта на организма.


 

Петдневните изпитания с 20 възрастни и 32-ма тийнейджъри показали, че то е с по-добър контрол на кръвната захар в сравнение със стандартните монитори и инсулинови помпи.

 

В следващия етап изпитанията ще бъдат разширени с 40 възрастни, които ще използват бионичния панкреас 11 дни.

 

Изкуственият панкреас се състои от три части – две помпи за инсулин с размер на мобилен телефон и повишаващия нивото на захарта глюкагон и айфон, свързан с монитор за глюкозата.

NEWS_MORE_BOX

 

Самото устройство е с минимални размери и се побира в джоб. Три игли, поставени подкожно обикновено на корема, свързват компонентите с пациента.

 

Апаратът е предназначен само за хора, страдащи от диабет тип 1, които трябва да изследват кръвта си и да си инжектират инсулин няколко пъти дневно.

 

Учените се надяват той да влезе в употреба след около три години.

 

Любипитен факт е, че ръководителят на екипа Ед Дамиано е баща на болно от диабет тип 1 дете. Той иска да получи официално разрешение за него от съответните ведомства в САЩ в следващите три години.

 

Той се надява това да стане докато дойде време синът му да отиде в колеж, когато да може да го ползва. Дамиано преподава биомедицинско инженерство в Бостънския университет и сътрудничи на централната болница на щата Масачузетс.