FDA даде разрешение за започване на първото в САЩ клинично изпитване на Звуковия стволовоклетъчен трансплантат. Проучването се провежда от Детската болница в Лос Анджелис и Виторио Колети, лекар от Университетската болница във Верона.

 

Звуковият стволовоклетъчен трансплантат е първият хирургичен способ за възстановяване на слуха, напълно заобикалящ вътрешното ухо и слуховия нерв. Това е реален шанс за преодоляване на глухотата при хора с вродена глухота, дължаща се на неправилно развитие на кохлеята или слуховия нерв. При тях имплантирането на слухови апарати или други помощни средства е напълно неефективно.


 

Техниката е създадена и разработена в Европа, където е в напреднал стадий на развитие. Американските клиницисти едва сега започват да догонват своите европейски колеги, ползвайки се от богатия им опит в областта.

 

Клиничното проучване е част от усилията за цялостното изучаване на пълния потенциал на звуковия стволовоклетъчен трансплантат, който позволява на хора, които преди това не са чували и звук, да познаят това сетиво. Изследвания в напреднал етап, провеждани в Италия, са показали обещаващи резултати – хора, родени напълно глухи, са добили способността на възприемат и разбират реч с негова помощ. Това е феноменално научно постижение, предвид факта, че мозъците на такива хора не могат да обработват нервните сигнали, идващи от слуховия анализатор.