Когато седалищният нерв е притиснат, силна и ирадиираща болка се установява по протежението на целия долен крайник. Обикновено облекчението на болката се наблюдава след шест до осем седмици.

 

Ишиасът е заболяване, което е значително болезнено и лесно за диагностициране. Болката се появява рязко при физическо натоварване, тя е едностранна, съчетава се с усещане за „мравучкане“ и се усилва при прав стоеж.


 

Болката следва посоката на седалищния нерв. Той е едновременно двигателен и сетивен нерв, намира се в долните крайници и е най-дългият нерв в човешкото тяло.

 

Седалищният нерв има няколко коренчета, произлизащи от долните сегменти на гръбначния мозък, на нивото на поясните и кръстцовите прешлени.

 

В зависимост от засегнатия прешлен, болката се появява в задната част на бедрото или коляното, слиза надолу по долния крайник, преминава по гърба на стъпалото до палеца или по стъпалото и достига до третия пръст на крака.

 

Ишиасът се предизвиква най-вече от притискането на едно или две коренчета на нерва, коренчето L5, разположено между четвъртия и петия поясен прешлен или коренчето S1, разположено между пети поясен и първи кръстцов прешлен.

 

Това притискане обикновено е свързано с възпаление. Често ишиасът се дължи на дискови хернии. Редица други засягания на гръбначния стълб също биха могли да са причина за притискане на седалищния нерв.

 

Артрозата, травмите на прешлените, инфекциите, туморите, възпалителните процеси или неправилният стоеж могат да бъдат причината за ишиас дори и по време на бременност.

 

Установяването на парализа по протежението на нерва е признак на усложнения и трябва да се предприемат спешни мерки.

 

Лечението и подходът към пациенти с притискане на седалищния нерв е сходен на подхода към пациенти, страдащи от лумбаго. Понякога хирургичната намеса може да се окаже необходима и във всички случаи е препоръчително пациентът да не прекратява физическата си активност.

 

На първо място лечението е насочено към облекчаване на болките. Възможно е да се прибегне към нестероидни противовъзпалителни средства, но физическата дейност е най-подходяща и препоръчителна в случая.

 

Много често ишиасът и оплакванията отшумяват след по-малко от десет седмици и състоянието на пациентите значително се подобрява.

 

Внимание: загубата на чувствителност и парализата от всякакво естество по протежението на седалищния нерв, може да бъде знак за сериозни усложнения и изисква спешно лечение.