иРНК технологията, на която се базират ваксините срещу Ковид-19 на Pfizer и Moderna, би могла да се използва в бъдеще и в борбата срещу рак, прогнозират учени от САЩ.

 

Двете ваксини съдържат синтезиран фрагмент от генетичния материал на коронавируса, наричан иРНК, който „дава инструкция“ на клетките в тялото да произведат характерния за вируса „шипов” или спайк протеин.


 

„Раковите клетки също произвеждат протеини, които могат да се използват за мишена на иРНК ваксините. Има напредък в лечението на меланома чрез иРНК технология“, посочва д-р Джефри Метс, ръководител Центровете за лечение на рак в Америка, пред Healthline.com.

 

Изследвания в тази област засега се правят за меланома. Прилагането на иРНК ваксина намалява тумора и предотвратява метастази в белите дробове.

 

Според учени иРНК може да стимулира имунната система да разпознае раковите клетки и да ги атакува. Тъй като има различни видове рак обаче, иРНК ваксината няма да може да бъде универсална.

 

Главно предимство на тази технология е нейната адаптивност заради възможността да се правят редакции на иРНК молекулата.

 

„В иРНК може да се кодира, който и да е протеин, който след попадането ѝ в тялото да се синтезира от туморните клетки, давайки сигнал на имунната система да ги атакува като чужд патоген“, разяснява д-р Джейкъб Бекрафт, директор на биотехнологичната компания Strand Therapeutics, разработваща лекарства на базата на иРНК технология.

 

По думите му иРНК може въоръжи имунните клетки с по-добри сензори за откриване на тумори.

 

Той смята, че могат да се създадат синтетични протеини, които да убиват тумори или да активират имунната система срещу тях. Произволен брой от тези протеини може да се кодира върху една и съща молекула иРНК, която ще накара туморните клетки да се „самолекуват“.

 

Един от недостатъците на тази технология е силната неустойчивост на иРНК молекулата. Китайски изследователи обаче са разработили и тествали хидрогел, който съхранява и стабилизира иРНК. Той позволява бавното освобождаване на иРНК и на адюванта – това е съединението, което подобрява имунния отговор след ваксина.

 

Учените все пак предупреждават, че ракът и инфекциозните болести не са еквивалентни и е важно да се разбере, че няма два вида рак, които да си приличат.

 

Поради това разработването на универсална иРНК ваксина срещу рак не се смята засега за възможно. иРНК терапиите срещу рак вероятно ще включват две ваксини. Едната ще е насочена към определени проявления на рака, а втората ще е персонализирана, защото ще използва проби от собствените клетки на човека, за да насочи терапията точно към раковите клетки.

 

Източник:

https://www.healthline.com/health-news/how-covid-19-technology-may-help-fight-cancer-in-the-near-future

https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/immunotherapy/cancer-vaccines.html

https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/acs.nanolett.0c05039