Йодът е отговорен за синтезата на тиреоидни хормони, от които зависи нормалното функциониране на целия организъм. Те контролират ключови метаболитни реакции, свързани с терморегулацията, метаболизма на макронутриентите, репродукцията и растежа. По тази причина йодът е изключително важен микроелемент.

 

От какво количество йод се нуждае организмът ни? Сравнително ниски количества йод са нужни на тялото, за да бъде в добро състояние. При възрастен здрав човек дневната доза е 150 микрограма.


 

Много малко храни са надежден източник на йод, тъй като количеството йод в храните варира в зависимост от почвата, където са отгледани. Морските храни – риба и водорасли са богат източник на йод, тъй като те натрупват йода от морската вода.

 

Храни, от които можем да си набавим йод са: соленоводни риби, скариди, водорасли, йодирана сол. Йод за първи път е добавена към готварската сол в Съединените щати през 1924 г. като превантивна мярка на йодния дефицит при населението, което е в резултат на бедното съдържание на йод в питейната вода и в почвата. До днес йодираната готварска сол е основният източник на йод за много хора.

 

Високите нива на йод могат да са причина за много болестни състояния, свързани с щитовидната жлеза. Излишъкът на йод е причина за блокиране на синтезата на тиреоидни хормони. Щитовидната жлеза в опит да поддържа нивата на хормоните започва да расте – състояние, наречено гуша.

 

Редица болестни състояние са свързани и с нисък прием на йод. Парадоксално, но ниските нива на йод също са причина за развитие на гуша. В организма няма достатъчно йод за производството на нужните хормони и тялото отговаря като изпраща стимули към щитовидната жлеза, включително увеличаване на размера ѝ.

 

Гушата е само един от признаците за йоден дефицит. В резултат на йодния дефицит се развиват състояния като кретенизъм, забавяне в растежа и умственото развитие, нервни разстройства.


Световната здравна организация организира кампании за информираност относно йодния дефицит. 

 

Приемът на йодирана готварска сол и соленоводна риба през бременността са от изключителна важност за нормалното развитие на плода.