Тежкият остър респираторен синдром, причинен от SARS-COV-2, се разпространява основно чрез капчици от слюнка и секрет от носната лигавица, съдържащи вирусни частици на вируса, които са с диаметър в диапазона от 0 до10 микрометра (µm).


Инфектираните капчици от дихателния тракт могат да се отделят при говорене, кихане, кашляне и дори по време на задъхване (тежко дишане след физическа преумора) от заразено лице. Вирусите в тях остават жизнеспособни до 3 часа след отделянето си. В резултат на това този механизъм на предаване е отговорен основно за бързото разпространение на COVID-19, причинявайки над 190 милиона потвърдени случая и повече от 4 милиона смъртни случая към 20 юли 2021 г.


Въпреки че са приети редица мерки за носене на маски на закрити пространства, спазване на социална дистанция, прилагане на специфична профилактика в лицето на ваксините, не трябва да се подценяват и методите за дезинфекция. Към момента назални спрейове и такива за устната кухина, с антивирусна активност срещу SARS-CoV-2, активно се изучават.Установена е висока противовирусна активност на спрей с интраназален повидон-йод (PVP-I; 1,25%), който е активен срещу SARS-CoV-2, както и срещу SARS-CoV и MERS.


Установено е, че йодът има широкоспектърна антимикробна активност срещу бактериални, вирусни, гъбични и протозойни патогени, като се използва и с антисептично действие за предотвратяване на инфекции и лечение на рани от десетилетия.


Д-р Золтан Кьонтьос, изследовател от IOI Investment Zrt., Будапеща, Унгария, наскоро демонстрира ефикасността на йода срещу SARS-CoV-2 като по-добра алтернатива на повидон-йод. В тази работа д-р Кьонтьос установява, че йод-V, инактивира 99% от SARS-CoV-2 в рамките на 60 до 90 секунди от прилагането. Тези резултати са подобни на PVP-I, за който по-рано се съобщаваше, че инхибира 99,99% от SARS-CoV-2 отново за време от 60 секунди.


Използването на PVP-I като предоперативен антисептик в оралната и лицево-челюстна хирургия, например, често се свързва с алергичен контактен дерматит с късно начало при някои пациенти, поради свободния йод, който има окислителен ефект върху кожата или лигавицата. Тези странични ефекти не се съобщават за йод-V.


Йод-V е по-вероятно да има по-добра стабилност и подобрена активност in vivo в сравнение с PVP-I срещу SARS-CoV-2.


Източници:
https://www.news-medical.net/news/20210719/Iodine-derivative-kills-SARS-CoV-2-within-90-sec.aspx?fbclid=IwAR0HPfWk352p-O3ds7LrgVWnfeWhcA9uUn8I5oLdjOW_VQeW2xcd7JOB3Hk
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0254341