Страдащите от псориазис често развиват повърхностни напластявания - излишък от кожни клетки, имащи вид на люспи и често наричани плаки.
 
Кожните специалисти все още не знаят какво точно води до развитието на псориазис, но се приема, че силния стрес и отклонения в имунната система водят до автоимунна реакция срещу здрави клетки и усиления растеж на нови кожни клетки.
 
Хроничното заболяване все още не може да бъде излекувано, но се поддава на медикаментозен контрол. Един от методите за подобен контрол включва поставянето на инжекции, понижаващи проявата и разпространението на псориазисни плаки.
 
Инжектиранияj медикамент съдържа съединения, чието действие е насочено срещу специфични протеини на имунната система, водещи до ускорения клетъчен растеж. Примери за подобни цели са туморния некротичен фактор-алфа, интерлевкините 12, 17А и 23.
 
Интерлевкините са пряко свързани с кожните прояви на псориазис. Чрез инжектирането на съединения, блокиращи функциите им може да се потисне значително кожното възпаление.
 
Инжектирането на вещества, потискащи или блокиращи активността на туморния некротичен фактор също са високоефективни в потискането на възпалителни процеси, действат чрез предотвратяване на отделянето на цитокини.
 
NEWS_MORE_BOX
 
В орална и инжекционна форма се прилага и съединението метотрексат. Използвано не само при псориазис, но и при ревматоиден артрит, съединението потиска имунната система и доказано облекчава проявата на кожни плаки.
 
Инжекциите са най-ефективният метод срещу кожните симптоми на псориазис дори и в по-тежките му форми. Могат да допълват светлинна терапия и прилагането на кожни мазила и мехлеми.
 
За съжаление, те носят и някои странични ефекти. Понеже влияят на имунната система, задължително трябва да се предписват от лекар. Инжекционните медикаменти водят до повишена вероятност от инфекция с туберколоза, поради което преди и по време на лечението се правят периодични тестове за заболяването. Като цяло, този тип лечение се характеризира с по-голяма податливост към дихателни инфекции, грипни заболявания и умора. В много по-редки случаи е възможно отхвърляне на инжекцията, което води до локално зачервяване, подуване и дискомфорт. В най-редките описани случаи, страничните ефекти могат да доведат до кръвни нарушения и завишен риск от някои типове рак и невродегенеративни заболявания. Метотрексата има други странични ефекти – гадене, загуба на апетит и бърза умора.
 
При наличието на някои от тези симптоми по време на лечението е необходимо спешно да се уведоми лични или лекуващ лекар.