Еднократно инжектиране на газ озон може да облекчи болките в гърба, причинени от дискова херния, показва ново немско изследване.

 
Около 2/3 от инжектираните чувстват подобрение на състоянието си. 
 
Изследването Франкфуртския университет включва 327 доброволци с дългосрочни проблеми с гърба.
 
Озонът е високо реактивен газ, който може да бъде както полезен, така и вреден за здравето. Озоновият слой, който се простира от 10 до 48 километра над повърхността на Земята, ни предпазва от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. Но, на нивото на Земята, той може да бъде опасен замърсител на въздуха, който уврежда дихателните пътища и възпалява лигавицата на белите дробове.
 
През последните години учените изследват ползите на озона като обезболяващо средство при дискова херния.
 
Сред най-честите причини за внезапното засилване на болките в гърба е именно дисковата херния. Гръбначният стълб е образуван от прешлени и между всеки два прешлена има омекотяваща пластина с форма на диск. Най-често става дума за продължително износване на този диск, поради което той се разкъсва. Вътрешността му се изсипва към гръбначния мозък и нервите, и ги притиска. 
 
Лечението обикновено включва физиотерапия и болкоуспокояващи медикаменти, но често се налага и операция. Озоновата терапия може да помогне за предотвратяването на оперативна намеса.
 
След еднократно инжектиране на газ 37% от хората съобщават, че не изпитват болки в гърба, дори 6 месеца след поставянето й, показват резултатите от изследването. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Останалите участници също отбелязват облекчаване на симптомите – 1/3 от тях изпитват болки в гърба само един път на ден, а не няколко пъти дневно, както преди. 
  
Преди да се използва, озонът се смесва със стероидни лекарства, което спомага за намаляване на възпалението, и се инжектира директно в повредения диск под местна упойка.
 
Увредените дискове се свиват с между 2-15%, показват резултатите, представени на годишната среща на Радиологичното дружество на Северна Америка.
 
Според експерти озонът помага чрез намаляване на нивата на простагландините - съединения в организма, които предизвикват възпаление и болка.