Първа част на материала
 

Странични ефекти при терапията с интерферони
Появяват се симптоми подобни на разболяване от грип при всяко въвеждане на медикамента, независимо от вида на използвания интерферон, като: висока температура, топли вълни, треска, главоболие, болка в мускулите, неразположение. Симптомите се проявяват при повече от половината от случаите. Индивидуално изразени са, силата им варира в различна степен. Със всяка следваща инжекция се проявяват по-слабо. Възможно е да се подтиснат чрез аналгетици като ацетаминофен и антихистамини като дифенхидрамин.


Увреждане на кожата на мястото на убождане се среща при използването на всички интерферони, но най-често с интерферон beta-1b и pegylated alfa-2b.


Срещат се случаи на депресия при пациентите, които са на терапия с интерферони, но все още не е ясно дали това се дължи на емоционалното състояние и подтиснато мислене вследствие на заболяването или на терапията. Ето защо се препоръчва пациентите на интерферон да се наблюдават за признаци на депресия и мисли за самоубийство.
 

Други странични ефекти, които се наблюдават при високи дози: физическа слабост, световъртеж, диария, гадене, повръщане, коремни болки, болки в ставите и гърба.


Съобщава се за анорексия, обърканост, конгестия, ускорена сърдечна честота, нисък брой на левкоцити, тромбоцитопения, намалени еритроцити, повишени чернодробни ензими, триглицериди, поява на пъпки по кожата, косопад или изтъняване на косата, едем, кашляне, затруднено дишане.


Възможни са алергични и анафилактични реакции.

Някои интерферони се свързват с чернодробна недостатъчност и се препоръчват периодични кръвни изследвания по време на терапията.


С какви медикаменти си взаимодействат?
Интерферон  alfa-2a, alfa-2b beta-1b повишават нивото на лекарството zidovudine (AZT, Retrovir) в кръвта. При наличие на тази реакция има повишен риск от натравяне на кръвта и черния дроб. Изисква се дозите на zidovudine да се редуцират до 75 %.


Налага се да бъдат редуцирани и дозите на theophylline при терапия с интерферон alfa-2a и  alfa-2b.


Интерферони като лекарствен продукт:

    * Roferon-A (interferon alfa-2a)

    * Intron-A (interferon alfa-2b)

    * Alferon-N (interferon alfa-n3)

    * PegIntron (peginterferon alfa-2b)

    * Avonex (interferon beta-1a)

    * Rebif (interferon beta-1a)

    * Betaseron (interferon beta-1b)

    * Extavia (interferon beta-1b)

    * Infergen (interferon alfacon-1)

    * Actimmune (interferon gamma-1b)

    * Pegasys (peginterferon alfa-2a)

    * Peginterferon (peginterferon alfa-2a and Ribavirin)

    * PegIntron/Rebetol combo pack (peginterferon alfa-2b and Ribavirin)