Какво общо имат Елизабет Тейлър, Кари Грант и Шарън Стоун, освен че са холивудски звезди, разбира се?

 
Отговорът – и трите знаменитости са претърпели инсулт - събитие, което оказва огромно влияние върху кариерата и живота им, както и тази на други звезди. 
 
Актьорите с широка популярност са с по-висок риск от инфаркт и инсулт от останалите хора, установяват експерти. Повишената опасност се дължи не само на интензивния, стресов и напрегнат начин на живот, който водят, но и на вредни навици, като тютюнопушене, проблеми с алкохола и др.  
 
Учени от Университета на Калифорния, Лос Анджелис, провеждат проучване каква част от номинираните и взелите награда Оскар са засегнати от здравословното състояние. Целта е повишаване на информираността за симптомите на сърдечносъдовите заболявания и тяхната превенция. 
 
Статистиката сочи, че 30 или 7,3% от общо 409 артисти, номинирани за Оскар за най-добър актьор/актриса между 1927 и 2009 г., са получили инсулт, а 39 души - сърдечен удар.
 
Някои от тях са: Мери Пикфорд; Бети Дейвис; Джеймс Кагни; Кари Грант; Кърк Дъглас; Ричард Бъртън; Грейс Кели, Елизабет Тейлър; Патриша Нийл; Дъдли Мур; Джеймс Гарнър; Шарън Стоун. 
 
Учените констатират, че сред холивудските знаменитости повече жени (60%), отколкото мъже, получават инсулт. 
 
Официалната статистика сочи, че броят на инсултите сред жените на средна възраст се е повишил 3 пъти за последните 20 години. И възстановяването от инсулт при нежния пол е значително по-бавно от мъжете.
 
Специалистите отбелязват, че инфарктът и инсултът засяга и по-млади хора. Пример в това отношение е Шарън Стоун, която получи инсулт само на 43-годишна възраст.
 
От инсулт загиват 6 млн. души по света всяка година. Това е втората причина за летален край сред населението в развитите страни. 
 
1/3 от инсултите се получават в резултат на запушване на един от големите кръвоносни съдове към мозъка, сънната или някоя от другите големи церебрални артерии.
 
Редица изследвания показват, че навременната намеса при инсулт е от изключително значение за прогнозата. Сред симптомите, които всеки трябва да познава, са внезапно състояние на обърканост, засягане на говора, внезапно обездвижване, чувство на слабост в определена част от тялото, смущения в зрението, замайване, загуба на равновесието, затруднено придвижване, необяснимо внезапно главоболие.
 
Познаването на симптомите позволява навременно търсене на спешна медицинска помощ от близък човек. Американско проучване сочи, че по-малко от 43% са наясно със значението на тези симптоми.