Нов подход към лечението на пациенти, претърпели инсулт, дава надежда за по-добри резултати. Той се състои в отстраняването на кръвния съсирек, причинил инцидента. Учените смятат, че този метод би дал много по-добри резултати, в сравнение с приема на медикаменти.
 
Според д-р Димитрий Лопес от Университетския медицински център „Ръш“, САЩ, тези данни са много важни, тъй като откриват нови, по-добри пътища за лечение на определени видове инсулт. Той допълва, че тези резултати са разликата между пациентите, които могат да се грижат сами за себе си след претърпян инсулт, и тези, които са зависими от грижите на друг.
 
В данните на проучването се посочва, че по-малко от 40% от пациентите, които са претърпели най-тежка форма на инсулт, могат да функционират нормално и независимо, когато лечението им се състои единствено в прием на медикаменти. 
 
Комбинацията от двата метода на лечение – медикаментозно и отстраняване на кръвния съсирек, подобрява притока на кръв към мозъка, а заедно с това и резултатите в дългосрочен план, поясняват изследователите. 
 
Учените изследват 196 души и ги разделят в две групи. На участниците в едната е назначено медикаментозно лечение, а пациентите в другата група получават комбинация от медикаментозно лечение и отстраняване на съсирека, шест часа след като се появяват симптомите на инсулта
NEWS_MORE_BOX
 
 
Процедурата, която лекарите провеждат, се нарича тромбектомия. При нея през слабините се въвежда катетър, който достига до мозъка, където улавя съсирека и го извежда от организма. 
 
Оказва се, че при пациентите, които получават комбинирана терапия, уврежданията са по-малко. Кръвният поток се подобрява и става почти нормализиран сред 82,8% от тях. Подобрение в кръвообращението се наблюдава само сред 40,4% от тези, които получават единствено медикаментозно лечение, се съобщава още в EurekAlert.