Инозитолът е вид захар, подобна на глюкозата. Тялото се нуждае от инозитол за структурата на клетъчните мембрани и за регулиране на нивата на инсулин в кръвта. Инозитолът има значение и за секрецията на невротрансмитери, които отговарят за комуникацията между нервните клетки. Съществуват 9 форми на инозитола, но двете основни форми в тялото са миоинозитол и D-хиро-инозитол.

 

Какви са ползите от инозитола?


 • Панически пристъпи

Проучване, проведено през 2019 г. е показало ефективността на инозитола при лечение на панически пристъпи, които не се повлияват от лечение. При прием на инозитол се наблюдават по-малко странични ефекти, отколкото при пациенти, които приемат инхибитори на обратното захващане на серотонина или бензодиазепини.

 • Биполярно разстройство

Рандомизирано контролирано проучване е показало, че инозитолът помага за лечение на биполярно разстройство при деца. Комбинацията от омега-3 и инозитол намалява симптомите на маниакалните състояния и депресия при деца на възраст 5-12 години.

 

 • Псориазис

Рандомизирано плацебо-контролирано проучване, проведено през 2020 г. е показало, че употребата на инозитол води до подобряване на симптомите на псориазис.

 

 • Синдром на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници е свързан с повишена секреция на мъжки полови хормони от яйчниците или надбъбречните жлези, което може да доведе до безплодие и инсулинова резистентност. Проучване от 2020 г. е показало, че инозитолът е ефективен за: 

 • Подобряване на функцията на яйчниците и плодовитостта;
  Намаляване на нивата на мъжките полови хормони, с което се осъществява контрол на акнето и прекаленото окосмяване, което е свързано с това състояние;
 • Подобряване на метаболитното здраве;
  Регулация на нивата на половите хормони;

Проучване от 2017 г. е показало, че приемът на инозитол намалява нивата на инсулин на гладно и подобрява метаболитното здраве при пациентки със синдром на поликистозните яйчници.

 

 • Гестационен диабет

Гестационният диабет е свързан с висока кръвна захар - хипергликемия по време на бременност. Хипергликемията обикновено се нормализира след раждане, но може да доведе до усложнения. Проучване от 2018 г. е показало, че приемът на миоинозитол в ранните етапи на бременността помага да се намали риска от гестационен диабет, преждевременно раждане и високо телесно тегло на плода.

 

 • Метаболитен синдром

Инозитолът осигурява контрол на кръвната захар. Пациентите с метаболитен синдром имат повишен риск от развитие на сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2. При тях основните съпътстващи рискови фактори са затлъстяването, високото кръвно налягане и високата кръвна захар. Високите нива на глюкоза в кръвта водят до понижаване на нивата на миоинозитол, тъй като тялото го разгражда в по-голяма степен и той се елиминира по-лесно от бъбреците.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6478076/

https://www.psychiatrist.com/jcp/bipolar/randomized-clinical-trial-high-eicosapentaenoic-acid/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33188584/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7729761/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5655679/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29859136/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8896029/