Според изследване, проведено от Щатския университет на Северна Каролина, инжектирането на хидрогел, който съдържа стволови клетки или лекарства под формата на екзозоми в перикардиалната кухина може да е по-малко инвазивен, по-евтин и по-ефикасен метод за лечение на сърдечни увреждания.

 

Лечението със стволови клетки е ново в лечението на сърдечната тъкан, вследствие на остри и хронични състояния, които я увреждат, например инфаркт на миокарда.


 

Проблемът с този тип терапията е доставянето на лекарствата и терапевтичните продукти до таргетната тъкан и задържането им там достатъчно дълго, за да се постигне ефект.

 

Проблемът със сърдечните „лепенки“ е обвързан с нуждата от поставянето им при отворен гръден кош в операционна, което крие своите рискове. Основният мотив на учените е откриването на по-малко инвазивни начини за приложение.

 

Използвайки кухината между сърцето и неговата обвивка – перикарда, като естествена „отливка“, предлага алтернативен метод за поставяне на регенеративната „лепенка“ върху сърдечната тъкан, споделя един от авторите пред MedicalXpress.

 

За перикардната инжекция се изследват два вида хидрогел – естествено добит и синтетичен, а също и два модела препарати съдържащи стволови клетки.

 

С помощта на флуоресцентен скенер, учените успешно проследяват разпределението на препарата в перикардната кухина на лабораторни модели.

 

Екипът потвърждава и хипотезата си, че въпросните стволови клеткти или екзозомите, съдържащи лекарствени продукти, могат да бъдат въведени и директно в миокарда (мускулния слой от сърдечната стена). Това води до подобрена сърдечна функция и намалява сърдечната смъртност.

 

Изследванията продължават да се наблюдават при различни лабораторни модели с различни сърдечни увреждания. Скоро започват тестовете при модели, наподобяващи човешката сърдечносъдова система. Ако не бъдат открити застрашаващи живота ефекти, ще бъдат започнати и клинични проучвания с пациенти.

 

Засега липсват данни за вредни странични ефекти. Не се наблюдават усложнения с дишането, възпалителни реакции в перикарда или сърдечната стена, промени в хемодинамиката и кръвните маркери.

 

Надеждата на учените е да бъде създаден по-достъпен, ефикасен и значително по-малко инвазивен метод за приложение на лекарства, за възстановяване на сърдечната тъкан.

 

Досегашните резултати показват по-добри способности на метода за задържане на терапевтика на нужното място, от досега използваните методи.

 

За перикардната инжекция е нужен единствено малък разрез, направен при локална анестезия.

 

Публикацията може да бъде намерена в Nature Communications.

 

Източници:

https://medicalxpress.com/news/2021-03-pericardial-effective-invasive-regenerative-therapies.html

https://www.nature.com/articles/s41467-021-21682-7