За първи път в България по време на здравна конференция за иновации в сектора бяха представени научните изследвания и клиничните проучвания, които стоят в основата на разработването на нов вид бездимни тютюневи продукти с нагряване на тютюна, целящи да се докаже намален риск в сравнение със стандартните цигари.

 

Д-р Морис Смит, старши научен експерт на Филип Морис, представи обещаващите данни на компанията, инвестирала повече от 10 години и 3 милиарда долара в търсене на по-малко рискови алтернативи за пушачите, които не искат да се откажат от вредния навик.


 

Данните, представени от д-р Смит, показват 90-95% намаление на вредните и потенциално вредни частици и до 95% намаление на токсичността при ползване на новите бездимни продукти с нагряване в сравнение със стандартните горящи цигари.

 

Защото проблемът е в горенето

 

Д-р Смит обясни какъв е основният принцип в техните разработки. Всъщност, основният проблем при тютюнопушенето се дължи на процеса на горене. При този процес тютюнът достига температура от над 800 градуса и се образуват дим и пепел. Образувалият се тютюнев дим при изгарянето съдържа над 6 000 известни вещества, някои от които причиняват заболявания, свързани с пушенето - рак на белия дроб, сърдечно-съдови заболявания и емфизем. При продуктите с нагряване, всъщност, се премахва горенето, като по този начин се намалява значително образуването на много от тези вредни вещества. Затова компанията е стартирала и клинични изпитвания на продуктите, по подобие на фармацевтичната индустрия, в търсене на доказателства, потвърждаващи намаления риск в дългосрочен план.

 

Първият бездимен продукт на компанията, който работи на принципа на нагряване, а не на горене, се използва със специално високотехнологично устройство, наречено IQOS, което се състои от зарядно и холдер с нагряваща пластина. В холдера се поставя тютюнев стик. Посредством електронен компонент в нагряващата пластина температурата се контролира и тютюнът се нагрява до температура от 350 градуса по Целзий – около 3 пъти по-ниска от температурата, при която тютюнът гори. Всички елементи на продуктите и устройстовто – електронни компоненти, технология за контрол на температурата, биополимерен филтър, метод на обработка на тютюна и други – са патентовани от Филип Морис.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Продуктът е преминал през 8 клиничните изпитвания, извършени в Япония, САЩ и Великобритания сред доброволци, които са пълнолетни пушачи. В рамките на 90 дни една част от тях продължават да пушат обикновени цигари, друга част спират да пушат, а третата група използва новия продукт на Филип Морис с нагряване на тютюна. Резултатите от кръвните тестове показват най-високи стойности на вещества, като въглероден оксид, бензен, акролеин и бутадиен, които се откриват в кръвта на пушачите, при участниците в изследването, които продължават да пушат стандартни цигари. При двете останали групи участници – тези, които не пушат по време на изследването и тези, които използват само новото бездимно тютюнево изделие, резултатите от кръвните тестове показват почти еднакви стойности на изследваните вещества.

 

Филип Морис са внесли повече от 2 милиона страници досие с научни изследвания и данни за системата за нагряване на тютюна IQOS и тютюневите стикове в Американската агенция по храни и лекарства (FDA) и държавната агенция „Оществено здраве Англия“ за извършване на независима оценка.

 

Кой е д-р Морис Смит?

Д-р Морис Смит е научен сътрудник, отговарящ за външните комуникации към Научноизследователски център на Филип Морис Интернешънъл, Нюшател, Швейцария.

 

Морис Смит има докторска степен по медицинска химия и е дипломант по токсикология на Кралския колеж на патолозите във Великобритания. След завършване на докторската си степен, той заема различни позиции в Института за изследване на ракови заболявания и Медицинския факултет на Юнивърсити Колидж в Лондон.

 

През 1981 г. Морис започва работа като старши биохимик в отдела по токсикология на Министерство на здравеопазването на Великобритания в болница Св. Бартоломей (Лондон). През 1982 г. се присъединява към Unilever Research във Великобритания и става координатор на програмата за токсикология и безопасност на храните. През 1998 г. се премества в Холандия, където започва работа за Unilever Health Institute като мениджър регулаторни въпроси и работи по теми, свързани с храненето и свързаната с това комуникация относно влиянието върху здравето.


Той се присъединява към Филип Морис Интернешънъл през 2006 г. и работи по оценката на нови продукти, разработени с цел предоставяне на по-малко рискови алтернативи на пълнолетните пушачи.