Доскоро язвената болест е била една от най-честите индикации за провеждане на стомашни операции. Днес основен стълб в лечението на язви, повишена киселинност и гастроезофагеална рефлуксна болест е революционен препарат – инхибиторите на протонната помпа.


Приемът на лекарства е чудесна алтернатива на операция и ето защо този вид препрати придобиха изключителна разпространеност, въпреки че се асоциират понякога със значими странични ефекти.


Според ново проучване обаче главното им преимущество всъщност да е недостатък...Инхибиторите на протонната помпа се използват за намаляване киселинността на стомашния сок. Солната киселина там обаче има своите важни роли, една от които е да унищожава постъпващите с храната бактерии.


Приемът на лекарства, намаляващи киселинността, може да повлиява върху състава на микробиома в червата ни. Учени установяват, че създадените от лекарството условия улесняват развитието на бактериите от род Enterococcus (ентерококи). Чрез кръвообращението те се пренасят към черния дроб, където утежняват вече налични хронични хепатити.


Допуска се, че това може да влоши алкохолен хепатит, както и неалкохолна чернодробна стеатоза и неалкохолен хепатит.

 

NEWS_MORE_BOX


Тази теория е потвърдена от екипа, провел анализ на 4 833 души – 1 024 от тях били на прием на медикамента, 745 са го приемали редовно преди време, а останалите никога не са се лекували с него.


Според резултата рискът от остър алкохолен хепатит за предстоящите 10 години бил съответно: 20,7% за пиещите лекарството, 16,1% за приемалите го преди и 12,4% за последната група.


Изследователите признават, че в това проучване не са били взети предвид други фактори, които биха могли да се отразят на резултата и планират бъдещи по-задълбочени изследвания.


Независимо от това, те призовават към по-осъзнато и отговорно отношение към тази група медикаменти и избягване предписването им, освен когато е наистина необходимо.