Всяка инфекция, протичаща в тялото, е пряко свръзана с коефициента на интелигентност.

 

Така, дори сравнително лек здравословен проблем като инфекция на пикочните пътища или на кожата, може да доведе до значителен спад в когнитивните функции.


 

Това сочи изследване на екип от университетите в Орхус и Копенгахен, базирано на здравните показалите на 190 хиляди датчани, родени в периода между 1974 и 1994 г.

 

На 19-годишна възраст всички те попълвали редица въпросници, показващи здравословното състояние и интелигентността като част от прегледите, провеждани преди встъпването във военна служба.

 

При по-задълбочен анализ на данните се оказало, че юношите, които вече били хоспитализирани в резултат на инфекция, имали средно с 1,76 точки по-нисък коефициент на интелигентност спрямо тези, които не имали такъв проблем.

NEWS_MORE_BOX

 

Приеманите в болница най-малко 5 пъти получавали резултат на тестове за интелигентност средно с 9,44 точки по-нисък от тези, които никога не били хоспитализирани.

 

Станало ясно още, че приемането в болница поради бактериална инфекция намалява IQ-то с 1,55 точки, а в резултат на вирусна инфекция - с 1,34 точки.

 

Резултатите останали непроменени, дори след като учените отхвърлили други фактори като социална среда и образование.

 

Датските изследователи още не са сигурни как точно инфекциите понижават умствените способности. Те допускат, че вината е не в самата инфекция, а в начина, по който имунната система се опитва да се пребори с нея.

 

Когато съпротивителните сили на организма се опитват да отстранят чуждите тела, причиняващи здравословен проблем, се развиват възпаления, които нелекувани достигат до мозъка и го увреждат.

 

Изследването е публикувано в сп. Plos one.